Πριν από οχτώ χρόνια, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ο Όλι Ρεν είχε ευχηθεί στους Έλληνες “καλό κουράγιο” για τα δύσκολα χρόνια που θα ερχόντουσαν.
Σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της ΤτΕ, ο πρώην ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας στα ελληνικά ευχήθηκε… “Καλή συνέχεια”.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Monetary policy and bank supervision in Europe after the last financial and sovereign debt crisis and challenges for the future». Σε αυτήν πήραν μέρος οι εξής διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης: Ewald Nowotny (Αυστρία), Olli Rehn (Φινλανδία), Jan Smets (Βέλγιο), Mario Vella (Μάλτα) και Γιάννης Στουρνάρας (Ελλάδα).
Σε πηγαδάκι, στο περιθώριο του συνεδρίου, η κάμερα του Banks.com.gr συμμετείχε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο κ. Όλι Ρεν.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών από την έναρξη λειτουργίας της (1928), η Τράπεζα της Ελλάδος διοργανώνει διεθνές συνέδριο οικονομικής ιστορίας με τίτλο «The birth of inter-war central banks: building a new monetary order», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
Το συνέδριο επικεντρώνεται στις κεντρικές τράπεζες της περιόδου του Μεσοπολέμου και ιδιαίτερα σε όσες ιδρύθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και 1930, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πολλές από αυτές δημιουργήθηκαν στον απόηχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της διεθνούς νομισματικής τάξης και προώθησης της διατραπεζικής συνεργασίας. Μετά το 1929, η Μεγάλη Ύφεση έθεσε προκλήσεις στη βιωσιμότητα της εν λόγω τάξης και ανάγκασε πολλά από τα νεοϊδρυθέντα ιδρύματα να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους και τις σχέσεις τους τόσο με το κράτος όσο και μεταξύ τους.
Συμμετέχουν 15 διακεκριμένοι ερευνητές από έντεκα διαφορετικές χώρες, οι οποίοι ειδικεύονται στην ιστορία του χρήματος και των τραπεζών και θα μιλήσουν για διαφορετικές πτυχές της κεντρικής τραπεζικής του Μεσοπολέμου, αλλά και επιμέρους εθνικές εμπειρίες.