Στο Leadership Panel με τίτλο «Προσαρμογή και Aνάπτυξη – H νέα κανονικότητα», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO ethosGROUP, ο κ. Κυριάκος Αποστολίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MetLife A.E.A.Z. & Γενικός Διευθυντής, Metlife Κύπρου, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι η αγορά στο σύνολό της αντιμετώπισε τρεις κινδύνους: Υγειονομικός, λειτουργικός, οικονομικός. Ωστόσο στο σύνολό της η αγορά ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιστυχία μέχρι σήμερα. Ο ίδιος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown είχαμε μεγάλη πληροφόρηση η οποία δεν αποτελεί γνώση. Χρειάζεται, όπως επεσήμανε και ένα φίλτρο που θα οδηγήσει σε γνώση. Χρειάζεται η συμολή του εξειδικευμένου.
Ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε ότι «στο διάστημα του lockdown έγινε μια σειρά από αλλαγές στο κομμάτι της πώλησης, αλλά και εξυπηρέτησης, όλοι επιταχύναμε διαδικασίες. Ανέβηκε ο πήχης των προσδοκιών και πλέον οι πελάτες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Από την πλευρά μας έχουμε ψηφιοποιήσει ήδη πολλές λειτουργίες και συνεχίζουμε».
Ο κ. Αλέξανδρος Λυρίγκος, Principal Director Accenture, ανέφερε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να λανσάρουν νέα κανάλια και προϊόντα ψηφιακών μέσων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι απλό. Θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός και μια νέα προσέγγιση. Να μεταμορφώσουμε και τα κόστη αλλά και την λειτουργία των επιχειρήσεων. Ίσως και ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων θα πρέπει να αλλάξει. Όλα αυτά ήρθαν για να μείνουν».
Ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, Σύμβουλος Ασφαλιστικών Εργασιών, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε: «H κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, αρκεί να κάνουμε μία σωστή εκτίμηση και εμβάθυνση. Η ψηφιοποίηση είναι ένα σημαντικό και αποτελεσμάτικό εργαλείο. Είναι μία πραγματικότητα που θα βοηθήσει. Πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης».
Εκτίμησε επίσης ότι η πανδημία έφερε πιο κοντά το κράτος με τις επιχειρήσεις, ενώ όσον αφορά την επίπτωση του covid στο bankassurance, σημείωσε ότι «υπέστη βεβαίως τις επιπτώσεις από τη μείωση της παραγωγής. Αλλά από Μάιο και ειδικά Ιούνιο επανέκαμψε πλήρως και δυναμικά. Το bankassurance έχει μεγάλο ποσοστό της αγοράς γύρω στο 25% και σε ότι αφορά τα προγράμματα ζωής περί το 50%».
Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος, Αντιδήμαρχος, Δήμος Αθηναίων και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, ανέφερε ότι «η πανδημία είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Η ζημία που έχει γίνει δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα. Πολλοί ασφαλιστικοί τομείς θα επιβαρυνθούν με άμεσες και έμμεσες ζημίες. Πρόσφατα οι Loydd’s ανακοίνωσαν ότι οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 200 δις. λίρες. Μεγάλοι αντασφαλιστικοί οίκοι αναμένουν την μεγαλύτερη ζημία στην ιστορία τους. Στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές θα βιώσουν μεγαλύτερο κραχ από το 1930».
Ο κ. Μακρόπουλος ανέφερε περαιτέρω: «Σήμερα οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο εξωτερικό μας ζητούν οι αντασφαλιστές rate 20% επάνω από αυτό που τιμολογούμε εμείς τους πελάτες μας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η πανδημία είναι μία συνθετη κατάσταση που απαιτεί προσεκτική διαχείριση». Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν έναν μεγάλο παγκόσμιο επενδυτή. Πρέπει να επανεξετάσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας και να υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Πρέπει να γίνουν νέα χαρτοφυλάκια και σενάρια δράσης. Χρειάζεται ψυχραιμία και ετοιμότητα».
Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος AXA Ασφαλιστική, τόνισε ότι: Η εικόνα που έχω είναι ότι εν γένει η λειτουργία στο lockdown ήταν ικανοποιητική κι αυτό δεν είναι τυχαίο επειδή το αντικείμενό μας είναι η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και κινδύνων. Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα ζυγίσουμε στο μέλλον τα υπέρ και τα κατά των νέων τρόπων λειτουργίας που ανακαλύψαμε. Πρέπει να σκεφτούμε αν επιστρέφοντας στο προγενέστερο καθεστώς, προσθέσουμε στοιχεία από το υπάρχον. Στο προσεχές μέλλον θα βρούμε ισορροπίες για πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η πανδημία αποτελεί μία ευκαιρία για να αναδείξουμε τις συμπράξεις αλλά και να διακρίνουμε τις διαφορές μεταξύ πανδημίας από οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο. Η πανδημία είναι δύσκολα ασφαλίσιμη, αλλά δεν θα μείνουμε και αδρανείς. Θα πρέπει να βρεθεί μία συνταγή μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
Ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers AE, ανέφερε: «Με τον κορωνοϊό, η εργασία εξ αποστάσεως μπήκε κανονικά στη ζωή μας. Το γεγονός αυτό θα φέρει μικρότερες οικονομίες κλίμακας και σοβαρότατες αλαγές στην εργασία παγκόσμια». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «τα τρία μνημόνια δεν επηρέσαν τόσο, όσο η παρούσα κρίση. Περιμένει και η κυβέρνηση ένα 10% μείωση του ΑΕΠ δηλαδή κλέισιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας. Από Σεπτέμβριο θα φανούν τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης. Θα υπάρξει δραστική μείωση εισοδημάτων».
Ωστόσο ανέφερε ότι στην περίοδο της κρίσης παρατηρείται μείωση των βασικών ασφαλίσεων, αλλά αύξηση των ασφαλίσεων υγείας, που είναι προαιρετική, καθώς το απαιτούν όμως οι συνθήκες.
Όπως επεσήμανε, είναι η εποχή η ασφαλιστική συνείδηση να μπει σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. «Να ξεκινήσει μια πανστρατιά που θα πείσει για μια μεγαλύτερη ασφαλισιμότητα των Ελλήνων. Η μετά Σεπτέμβρη εποχή είναι μία κορυφαία στιγμή για την ανάγκη της ασφαλισιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των πολιτών. Μετά τον κορωνοϊό οι online πωλήσεις διπλασιάστηκαν, και η ασφαλιστική αγορά δεν θα μείνει έξω από αυτή την τάση».
Τέλος ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να «σηκώσει» δεύτερο lockdown και επεσήμανε ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να κάνει μεγάλα βήματα και να αξιοποιήσει τα νέα πεδία ανάπτυξης, τις νέες ανάγκες.