Το Στρασβούργο, μία φιλόξενη και συνάμα παραμυθένια πόλη της Αλσατίας, φιλοξενεί τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μεταξύ αυτών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αποστολή: Φίλιππος Καραμέτος
Η λεγόμενη ευρωπαϊκή συνοικία του Στρασβούργου αποτελεί την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτό το επιβλητικό complex δεσπόζει το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου, με τον ποταμό Ιλ, έναν από τους σημαντικότερους παραπόταμους του Ρήνου, να το διατρέχει.
Το Στρασβούργο επιλέχθηκε ως βάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λόγω της τοποθεσίας του. Βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία και συμβολίζει τη μεταπολεμική συμφιλίωση που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αποτελεί το σύμβολο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και απαρτίζεται από 705 βουλευτές (σ.σ. όσοι δηλαδή παρέμειναν μετά την ηρωϊκή έξοδο των Βρετανών συναδέλφων τους ένεκα του Brexit).
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λαών σε σχέση με τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ε.Ε.
Τι είναι όμως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες. Οι 705 βουλευτές εκπροσωπούν όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών και οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές (δείτε εδώ).
Απαρτίζεται από 7 πολιτικές ομάδες, οι οποίες καταρτίζονται με βουλευτές από όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, ανάλογα την πολιτική τους τοποθέτηση και όχι την εθνικότητα. Οι βουλευτές του ΕΚ μετέχουν σε επιτροπές που προετοιμάζουν το έργο των Συνόδων του Κοινοβουλίου.
Το Κοινοβούλιο λειτουργεί ως συννομοθέτης, ασκώντας από κοινού με το Συμβούλιο την εξουσία να εγκρίνει και να τροποποιεί νομοθετικές προτάσεις καθώς και να αποφασίζει για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Εποπτεύει επίσης το έργο της Επιτροπής και άλλων οργανισμών της ΕΕ και συνεργάζεται με τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ για να έχει τη συμβολή τους.
Τι είναι η Ολομέλεια;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα σημαντικό φόρουμ για τη διεξαγωγή πολιτικών συζητήσεων και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια των Συνόδων της Ολομέλειας, για μία εβδομάδα, μία φορά τον μήνα, οι βουλευτές συνέρχονται και ψηφίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συμμετέχουν σε συζητήσεις στις οποίες λαμβάνουν θέση για διαφορά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και για τα οποία έχουν εντρυφήσει αμέτρητες ώρες προηγουμένως τα επιτελεία τους κτλ.. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν εκτάκτως από τις Βρυξέλλες και όλες τις χώρες της Ε.Ε. τις αντίστοιχες ημέρες του μήνα όπου διεξάγεται η Ολομέλεια και σχετίζονται με την Ευρωβουλή.
Τέλος, οι Αντιπροσωπείες διατηρούν σχέσεις και ανταλάσσουν πληροφορίες με τα Κοινοβούλια χωρών εκτός Ε.Ε.
Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ουσιώδεις εξουσίες;
Με την πάροδο των χρόνων και τις ανάλογες τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών, το Κοινοβούλιο έχει αποκτήσει ουσιώδεις νομοθετικές και δημοσιονομικές εξουσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να χαράσσει, από κοινού με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Συμβούλιο, την κατεύθυνση προς την οποία κινείται το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινοβούλιο έχει επιδιώξει να προωθήσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα – όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Φθάνοντας στην στάση του κόκκινου λεωφορείου H αποβιβαστήκαμε. Μπροστά μας δέσποζε το επιβλητικό κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου με τις σημαίες όλων των χωρών της Ε.Ε.. Κάποιοι το έχετε δει σε φωτογραφίες στα sites ή τις εφημερίδες. Κάποιοι άλλοι σε πλάνα που “ντύνουν” τα τηλεοπτικά πολιτικά ρεπορτάζ και προβάλλονται συχνά στη μικρή οθόνη.
Υψώθηκε, λοιπόν, μπροστά μας το γυάλινο κτήριο, όχι τυχαία επιλογή υλικού, καθώς πρόκειται για αρχιτεκτονική παρέμβαση που συμβολίζει την ανοιχτή και διαφανή Δημοκρατία. Εάν η κορυφή του κτιρίου σας φαίνεται ημιτελής, ίσως οι αρχιτέκτονες να ήθελαν να αφήσουν την ιδέα ότι το ευρωπαϊκό έργο είναι δυναμικό και συνεχές.
Το Ημικύκλιο αποτελεί την πάλλουσα καρδιά της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Στη διάρκεια συνόδων Ολομέλειας εκεί συγκεντρώνονται τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συζητήσεις. Εκεί γίνονται επίσης ιστορικές ψηφοφορίες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφού περάσαμε από τον πρώτο έλεγχο, επιδεικνύοντας την δημοσιογραφική μας διαπίστευση και την ταυτότητά μας, ακολούθησε ένας νέος αλλά πλήρως εξονυχιστικός έλεγχος σε ειδικό box.
Υπάρχουν διάφοροι είσοδοι για το κτήριο Louise Weiss, που φέρει το όνομα της Γαλλίδας φεμινίστριας δημοσιογράφου και πολιτικού Louise Weiss. Με την ειδική κάρτα μας περνούσαμε τους διάφορους τομείς, τους ορόφους, εισήλθαμε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, περιηγήκαμε στα στούντιο κτλ.
Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που μας εξασφάλισε την είσοδό μας και όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εκτελέσουμε απρόσκοπτα το δημοσιογραφικό μας έργο.
Το ελληνικό Γραφείο έχει ανοίξει εδώ και καιρό τους διαύλους και εντείνει τις προσπάθειες επικοινωνίας με τους Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές για θέματα που μας αφορούν ως Ευρωπαίους, αλλά και ως Έλληνες ειδικότερα, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Ιουνίου 2024.
Όλα συντονίστηκαν και οργανώθηκαν άψογα από την ομάδα του Ελληνικού Γραφείου.
Επικεφαλής της αποστολής για την Ολομέλεια του Νοεμβρίου ήταν η υπεύθυνη Τύπου κα. Ελβίρα Φόρτε που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δημοσιογράφων, των ευρωβουλευτών και των υπόλοιπων μελών του Κοινοβουλίου. Οn alert all the time για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του πρoγράμματος επισκέψεων, συνεντεύξεων Τύπου και φυσικά την ενημέρωση σε κάθε μας βήμα από την αρχή του ταξιδιού μας έως και την επιστροφή στην Ελλάδα.
Περπατήσαμε αρκετά… χιλιόμετρα στο δαιδαλώδες κτήριο. Κάποιες φορές την ώρα που παρατηρούσαμε αφηρημένοι τις αρχιτεκτονικές πινελιές του Architecture Studio στο κτήριο υψηλής αισθητικής και design, φευγαλέα δίπλα μας περνούσε η εκ Μάλτας πρόεδρος του Ε.Κ., Ρομπέρτα Μετσόλα. Κάποιες άλλες, ενώ μιλούσαμε στο κινητό μας γνώριμοι Γερμανοί ευρωβουλευτές κουβέντιαζαν χαμηλόφωνα, κατευθυνόμενοι στην κεντρική αίθουσα και ταυτόχρονα οι συνεργάτες τους πηγαινοέρχονταν με βήμα ταχύ.
Τις περισσότερες φορές η αγγλική γλώσσα κυριαρχούσε στα αυτιά μας, ωστόσο και η γαλλική γλώσσα ήταν έντονα διάχυτη, ως η διεθνής γλώσσα της διπλωματίας και όχημα του παγκόσμιου πολιτισμού. Το Weiss που στέκεται, μεταξύ της προαστιακής γειτονιάς των εργαζομένων της δεκαετίας του 1920 (Cité ouvrière) και κάποιων εναπομείναντων κτιρίων του 1950, είναι ένα ζωντανός οργανισμός που πάλλεται κάθε λεπτό.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτήριο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ίδρυμα (750 θέσεις – επεκτάθηκαν σε 785 – για βουλευτές και 680 για τους επισκέπτες) με τον χαρακτηριστικό του πύργο 60m. Μέσω μιας σκεπαστής πεζογέφυρας πάνω από τον ποταμό Iλ, το κτήριο Louise Weiss επικοινωνεί με τα κτήρια Winston Churchill και Salvador de Madariaga.
Η επιφάνεια όλων των εγκαταστάσεων καλύπτει 350.000m² και φιλοξενεί 2.600 γραφεία και 50 meeting rooms.
Το Louise Weiss σχεδιάστηκε από την ομάδα αρχιτεκτόνων του Architecture-Studio με έδρα το Παρίσι. Οι “καλλιτέχνες” της μηχανικής επιστήμης εμπνεύστηκαν από τα ρωμαϊκά αμφιθέατρα.
Μετά την έγκριση του έργου σε διεθνή διαγωνισμό στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια της δεκαετίας στην Ευρώπη. Τα εγκαίνια του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 1999 από τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν.
Η επικεφαλής της αποστολής μας βοήθησε να εξοικειωθούμε με τον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου, μας έδειξε τα voxbox, τους χώρους οπτικοακουστικών μέσων και μας οδήγησε στην αίθουσα των δημοσιογράφων.
Πρόκειται για σύγχρονα newsrooms, στα οποία άνθρωποι του Τύπου από όλα τα ΜΜΕ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά τις συνεδριάσεις, τις συνεντεύξεις Τύπου αλλά και μαγνητοσκοπημένες ομιλίες στα ομοιόμορφα χωρισμένα γραφεία που διαθέτουν τηλέφωνα, ειδικές θύρες, φωτισμό και πρίζες.
Πλησίον, στο ground 0, βρίσκεται η καφετέρια των δημοσιογράφων που έχει ξεχωριστό χώρο για τους καπνιστές. Εκεί γνωρίσαμε συναδέλφους από διάφορα μέρη της Ευρώπης και μοιραστήκαμε το πάθος και τις άριστες εντυπώσεις μας από την πρώτη γνωριμία με την Ευρωβουλή.
Υπάρχουν κι άλλα καφέ, τα λεγόμενα flower cafe, τα οποία -προφανώς- πήραν το όνομά τους από την… λουλουδιασμένη μοκέτα που επενδύθηκε στο πάτωμα. Επίσης, λειτουργεί καφέ μόνο για τους Ευρωβουλευτές το οποίο είναι προσβάσιμο από κάθε πλευρά του.
Ακολούθως, περάσαμε τις ενδιάμεσες μικρές πεζογέφυρες, παρατηρήσαμε για ώρα τα τεράστια πράσινα φυτά που συνδέουν τις δύο πλευρές του κτιρίου, κάτι σαν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Οι κυλιόμενες σκάλες μας οδήγησαν στην Αίθουσα Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στον 1ο όροφο. Προτού εισέλθεις υπάρχει ένα βεστιάριο, πίνακας με τα θέματα προς συζήτηση αλλά και ένα πρακτικό σχεδιάγραμμα για τις θέσεις της κάθε πολιτικής ομάδας.
Από τα θεωρεία φαίνεται ακόμη πιο επιβλητική και εντυπωσιακή η αμφιθεατρική αίθουσα, όπως και τα μπλε έδρανα των ευρωβουλευτών. Ενδιάμεσα ξεχωρίζουν τα διαζώματα με τις αίθουσες στις οποίες εργάζονται οι διερμηνείς.
Φορέσαμε τα ακουστικά μας, βγάλαμε το λάπτοπ μας και κρατήσαμε σημειώσεις, για να μεταφέρουμε τον παλμό της Ολομέλειας.
Δείτε τα κυριότερα
Ευρωκοινοβούλιο: Ποια θέματα μπαίνουν στο επίκεντρο της Ολομέλειας;
Το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συγκαλέσει Συνέλευση για την αναθεώρηση των Συνθηκών
Υπέρ των νέων κανόνων για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία το ΕΚ
Καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών ζητά το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Καλύτερα να επισκευάζουμε παρά να αντικαθιστούμε προϊόντα, κίνητρα στους καταναλωτές
Απορροφήσεις άνθρακα: Tο σύστημα πιστοποίησης να ενισχύσει την πρακτική ζητά το ΕΚ
Το Κοινοβούλιο υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής τεχνολογίας «net zero» στην ΕΕ
Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2024: Περισσότερα χρήματα για τους νέους και την έρευνα
Νωρίτερα, βάση του προγράμματος, κατευθυνθήκαμε στην κατάμεστη αίθουσα Daphne Caruana Galizia Press room όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Jaume Duch Guillot, παραχώρησε το last minute brief στους δημοσιογράφους.
Τα κύρια θέματα της Ολομέλειας του Νοεμβρίου περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων:
· Συζήτηση προτεραιότητας για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και τις προοπτικές για ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή
· Συζήτηση και ψηφοφορία για νέους κανόνες για τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών και τη μείωση των περιττών συσκευασιών και των απορριμμάτων
· Νέα μέτρα για την ενίσχυση του δικαιώματος επισκευής και προώθησης της βιώσιμης κατανάλωσης: συζήτηση και ψηφοφορία
· Συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων
· Νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 για φορτηγά και λεωφορεία: συζήτηση και ψηφοφορία
· Συζήτηση και ψηφοφορία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογίας “μηδενικών καθαρών εκπομπών”
· Ψηφοφορία επί των προτάσεων των ευρωβουλευτών για τις εκλογές του ΕΚ του Ιουνίου 2024 αναφορικά με το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων και την αύξηση της προσέλευσης των ψηφοφόρων
· Μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να ενεργεί και την ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών: συζήτηση και ψηφοφορία
Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας διεξήχθη briefing από την κα. Ελβίρα Φόρτε στην αίθουσα Weiss N-1401 για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας και τον Κυριάκο Κλωσσίδη. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και Press Officers των πολιτικών ομάδων.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε επίσης επιτυχώς, εν μέσω της Ολομέλειας Νοεμβρίου στο Στρασβούργο, μία εποικοδομητική συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιουνούς Ομαρζί (Younous Omarjee), πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο press briefing με τίτλο: «Περιφερειακή Ανάπτυξη και πολιτικές της ΕΕ: τι κάνει το ΕΚ» συζητήθηκαν όλα τα Επιτεύγματα του Κοινοβουλίου την περίοδο 2019-2024 καθώς και στόχοι για την επόμενη θητεία.
Το Banks, μαζί με άλλα ΜΜΕ που συμμετείχαν, κατέγραψε τις αναλύσεις σχετικά με τις διεκδικήσεις και τα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 2019-2024 στον τομέα των περιφερειακών πολιτικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που προκαλούν και ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, μέσα από το RRF.
Μία ημέρα πριν ανακοινωθεί και επίσημα η παραίτηση του κ. Δημήτριου Παπαδημούλη από επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και από μέλος του κόμματος, δημοσιογράφοι της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Έλληνα αντιπρόεδρο του Ε.Κ. για την περιφερειακή Ανάπτυξη, τις πολιτικές, τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα.
Αναμφίβολα οι επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου (6-9) θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα της Ευρώπης και αφορά το μέλλον όλων μας. Η συμμετοχή μας αποτελεί το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα. Είναι μια μοναδική, ταυτόχρονη στιγμή κατά την οποία όλοι αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν όλους. Σε έναν ολοένα πιο σύνθετο, ασταθή κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία μόνη της. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν, τόσο ισχυρότερη γίνεται η Δημοκρατία.