Τον διαχωρισμό των χώρων σε δυο κατηγορίες προβλέπουν τα νέα μέτρα για την εστίαση και την ψυχαγωγία.

Η πρώτη κατηγορία αφορά στους χώρους που θα δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν φυσική ανοσία μετά από νόσηση και η δεύτερη αυτούς που θα δέχονται και μη εμβολιασμένους.

Συνεπώς, οι χώροι που θα λειτουργούν ως αμιγείς, θα φιλοξενούν όσους έχουν καλύψει όλο τον κύκλο του εμβολιασμού και έχουν διανύσει 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους μετά από διενέργεια rapid test.

Tην μορφή λειτουργίας των χώρων αυτών θα επιλέγει ο ίδιος ο επιχειρηματίας και θα μπορεί να την δηλώσει μετά τις 15 Ιουλίου όταν θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα. Αυτή την ημερομηνία θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, πλήν κλειστών θεάτρων και σινεμά που ανοίγουν την 1η Ιουλίου και υπαίθριων κέντρωων διασκέδασης που ανοίγουν στις 2 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης

Διαφορές:

  • Σε ότι αφορά στην πληρότητα των χώρων οι αμιγείς χώροι θα καλύπτονται κατά 75-85% και μεικτοί 25-75%. Το ποσοστό εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο συγχρωτισμός.
  • Στους μεικτούς χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
  • Οι έλεγχοι στους πρώτους θα αφορούν την προσκόμιση πιστοποιητικού (εμβολιασμού ή νόσησης). Στους μεικτούς για την διενέργεια αρνητικού τεστ.
  • Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας: με καθήμενους πλην γηπέδων, όταν είναι αμιγείς  η πληρότητα μπορεί να φθάσει στο 85%, ενώ μεικτοί έως 75%.
  • Και στην περίπτωση των υπαίθριων χώρων όταν η λειτουργία είναι για μεικτούς θαμώνες είναι υποχρεωτική η μάσκα.
  • Στην περίπτωση των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης η πληρότητα θα είναι έως 25%, αφού εκτός από καθήμενοι θα επιτρέπονται και όρθιοι οπότε και θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
  • Στα κέντρα διασκέδασης όταν λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα θα ανέβει από το 25% έως το 60%.
  • Υπαίθριοι χώροι πλην γηπέδων : όταν είναι αμιγείς  λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας: 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας –70% για χώρους έως 5.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας –65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γήπεδα λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού δεν θα μπορεί να πάει κανένας ανεμβολίαστος, δηλαδή θα λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι. Τα δε παιδιά θα μπορούν να εισέλθουν μόνο μετά από self tests. Τα γήπεδα θα έχουν πληρότητα 85% αλλά θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας λόγω του συγχρωτισμού.  Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για την δημόσια Υγεία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ