Στην τελευταία παράγραφο της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Βουλή, κρύβονταν η είδηση που αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που δικαιούνται -βάσει της απόφασης του ΣτΕ- αναδρομικά 11 μηνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, το σύνολο και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας -μέσα στο 2020- τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η απόφαση αφορά αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.
- “Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Δικαίωμα, το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του δημοσίου συνολικά. Ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είναι μία κίνηση που η κυβέρνηση απευθύνει προς τους απόμαχους της δουλειάς που γνωρίζουμε καλά ότι σε μία δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Εσπευσε ωστόσο να προειδοποιήσει:
- “Με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει εφάπαξ το ποσό είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει το όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους.
- Οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύθηκαν πλήρως και η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες. Να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να κρατάει εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή.
- Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό, ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις.
- Θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους.
- Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
- Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών και οποιοδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, άδικο για τους εργαζόμενους. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές. Άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα και ομοψυχία αλλεπάλληλες προκλήσεις”