Ο Οίκος Sotheby’s παρουσιάζει το αρχικό μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο γράφτηκε το 1892 από τον Γάλλο αριστοκράτη, εκπαιδευτή και αθλητή Pierre de Coubertin, ο οποίος σκιαγραφεί το όραμά του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ως μια σύγχρονη, διεθνή και αθλητική διοργάνωση. Οι πρώτοι σύγχρονοι Αγώνες διοργανώθηκαν λίγο αργότερα στην Αθήνα το 1896 και οι ιδέες του Coubertin συνεχίζουν να στηρίζουν το Ολυμπιακό πνεύμα αριστείας και αθλητισμού που κατέστησε τους Αγώνες ως το κυρίαρχο διεθνές αθλητικό θέαμα.
Το χειρόγραφο των 14 σελίδων είναι το μόνο γνωστό αντίγραφο του μανιφέστου. Γράφτηκε στα γαλλικά από τον Coubertin και εκφωνήθηκε σε ομιλία που παρέδωσε το 1892 για την πέμπτη επέτειο της Γαλλικής Ένωσης Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη. Στην ομιλία του, ο Coubertin περιέγραψε το όραμα του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στο πλαίσιο ενός κύματος προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων που συγκροτούν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας πως η άνοδος του αθλητισμού συνδέεται με άλλες νέες ιδέες, τεχνολογίες και συστήματα που προωθούν την ανθρώπινη πρόοδο και την καινοτομία, όπως το τηλεγράφημα, οι σιδηρόδρομοι και οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα. Στο μανιφέστο, ο Coubertin περιγράφει περιπτώσεις σχετικά με την κατάσταση του αθλητισμού σε χώρες όπως τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και αλλού σε όλο τον κόσμο, για να δείξει ότι η αθλητική προσπάθεια δεν ήταν πια μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά είχε εξελιχθεί σε ατομική αριστεία που είχε προσωπικά και κοινωνικά οφέλη.
Μιλώντας για αυτή τη νέα γενιά ερασιτεχνών αθλητών, ο Coubertin είπε πως «η αρετή αναζήτησης της προσπάθειας της επιβολής στους αθλητές περιορισμούς που κανείς δεν τους πιέζει να υποβληθούν, της επιβολής πειθαρχίας που είναι διπλά αποτελεσματική, καθώς οι αθλητές συναινούν ελεύθερα σε αυτήν». Ολοκληρώνοντας, είχε δηλώσει ότι «είναι πολύ πιο ανθρώπινο να λατρεύεις την προσπάθεια με έναν ανιδιοτελή τρόπο και να αγαπάς τα δύσκολα πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι δύσκολα. Αυτή είναι η φιλοσοφία του αθλητισμού γενικότερα και της ένωσης μας ειδικότερα».
Σε αυτό το πνεύμα, ο Coubertin χαρακτήρισε τον αθλητισμό ως “το ελεύθερο εμπόριο του μέλλοντος” στο οποίο θα υπάρχει ανταλλαγή κωπηλατών, ξιφομάχων και δρομέων. Το όραμά του για έναν κόσμο ενωμένο υπό το αθλητικό πρίσμα διαποτιζόταν με ιδέες από τον ελληνικό κλασικισμό, συντηρητικό πατερναλισμό, τη φιλελεύθερη έμφαση στη σημασία του ελεύθερου ατομικισμού και μια αναδυόμενη πεποίθηση του πολιτισμένου και ειρηνικού πατριωτισμού στα τέλη του αιώνα.
Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της ομιλίας στη Σορβόννη, ο Coubertin ίδρυσε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1894, ενώ η ομιλία του αποτέλεσε θεμέλιο της αποστολής της επιτροπής. Το 1896, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και η προτροπή του Coubertin ότι το μέλλον του αθλητισμού θα είναι δημοκρατικό και διεθνές αποδείχτηκε προφητικό και με διάρκεια.
Ο Richard Austin, Διευθυντής του Τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του Οίκου Sothebys, δήλωσε σχετικά: “Το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εγγεγραμμένα έγγραφα στην ιστορία του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία – αν όχι η πιο – σημαντική παγκόσμια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, και αντιπροσωπεύει μια καθολικά κατοχυρωμένη πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα που είναι ασύγκριτη με οποιοδήποτε αθλητικό ή συγκρίσιμο γεγονός. Το μανιφέστο διακηρύσσει με τόλμη ένα εντελώς σύγχρονο και προοδευτικό όραμα της ανθρωπότητας και η διαχρονική δήλωση του Coubertin είναι αυτή που συνεχίζει να αντηχεί σήμερα στην έννοια της ενότητας “.
Το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων θα παρουσιαστεί από τον Sotheby’s στο Λος Άντζελες 22-23 Οκτωβρίου, καθώς και στη Νέα Υόρκη στα κεντρικά του Οίκου στις 14-17 Δεκεμβρίου. Ενώ το αρχικό χειρόγραφο δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ δημόσια, ένα υψηλής ποιότητας αντίγραφο του μανιφέστου παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Κογκρέσου το 2009.