Θετικές προοπτικές της αξιολόγησης της Alpha Bank, αναγνώρισε ο οίκος Fitch, μετά την  ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του Ομίλου και την επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία.

Ο αμερικανικός Οίκος Αξιολόγησης βαθμολογεί με  CCC+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, θέτοντας παράλληλα το outlook σε θετικό, ως απόρροια τόσο της εταιρικής αναδιάρθρωσης όσο και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το θετικό outlook σηματοδοτεί ότι μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εάν ακολουθήσει η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει επιτυχώς το σχέδιο εξυγίανσης των περιουσιακών της στοιχείων, μειώνοντας τον δείκτη των επισφαλών δανείων με βιώσιμο τρόπο κάτω από το 18% και διατηρώντας τον δείκτη CET1 στο 14%.

H Alpha Bank πρόσφατα προχώρησε στην απόσχιση του τραπεζικού τομέα και στην ίδρυση νέας εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα dilution από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον Fitch, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του Ομίλου, παρότι η αξιολόγηση CCC+ εξακολουθεί να αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets) και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την άλλη πλευρα, το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για αισθητή βελτίωση της ποιότητας των assets αλλά και ελάφρυνση των βαρών από τα NPEs κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

Βελτιωμένη ικανότητα να δημιουργήσει κεφάλαιο εσωτερικά και καλύτερη των εκτιμήσεων οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποτελούσαν θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση, προσθέτει ο οίκος. Στον αντίποδα, προειδοποιεί και για τον κίνδυνο μιας αρνητικής δράσης ή υποβάθμισης.

  • Το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε σταθερό εάν οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις καθυστερήσουν ή οι νέες εισροές επισφαλών δανείων είναι υψηλότερες από ότι επί του παρόντος αναμένει.

Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί εάν η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαιο της τράπεζας, προσθέτει.

  • H FITCH προειδοποιεί τέλος ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις εάν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών, αποδυναμώνοντας το προφίλ ρευστότητας της τράπεζας.

Τα μέτρα υποστήριξης από τις αρχές, όπως οι κρατικές εγγυήσεις, τα μέτρα για τη ρευστότητα και οι παρεμβάσεις συνολικά στον κλάδο για τη μείωση των προβληματικών στοιχείων θα μπορούσαν να μετριάσουν την αρνητική πίεση στην τράπεζα, αναφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ