Ιδιαιτέρως κρίσιμη συνάντηση θα έχουν στις 28 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των μηχανικών, δικηγόρων και οικονομολόγων με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγόρου Συλλόγου Αθήνας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη συνάντηση αυτή θα ζητηθεί (από τους μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους) η επίλυση των προβλημάτων που άπτονται της νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών, του συμψηφισμού των εισφορών, αλλά και του γεγονότος ότι ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα.

Σημειώνεται ότι από 1/1/2018 οι εισφορές των αυταπασχολούμενων υπολογίζονται επί του 85% του εισοδήματος του 2016 και όχι επί του καθαρού εισοδήματος.

Επίσης από τον ερχόμενο Μάρτιο, οι αυταπασχολούμενοι που δήλωσαν το 2016 μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να καταβάλλουν σε πέντε δόσεις τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέεων εισφορών.

Επιστροφές θα λάβουν όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015 και δεν έχουν καμία οφειλή προς τον ΕΦΚΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον επόμενο μήνα, πρέπει να εξοφληθούν ό,τι υπόλοιπα έμειναν από τις “έναντι” καταβολές εισφορών, προκειμένου οι οφειλέτες αυτασφαλισμένοι να συνεχίσουν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι αυταπασχολούμενοι που εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, αν και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τους και αυτό λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας μεταξύ των ηλεκτρονικών αρχείων του ΕΦΚΑ με τα τέως Ταμεία (πχ ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here