Ας ακούσουμε τι λέει ένας γνώστης περί των οικονομικών της Τουρκίας…
   Η υποτίμηση της λίρας και το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αποδυναμώνουν την ικανότητα των εταιρειών και των ιδιωτών να εξυπηρετούν το χρέος τους, εκτιμά ο Γιώργος Κοφινάκος. Ο διευθύνων σύμβουλος του StormHarbour Λονδίνου, σημειώνει ότι οι άμεσες ανάγκες εξυπηρέτησης ξένου χρέους ξεπερνούν τα 185 δισ$ για το επόμενο 12μηνο.
    Μέχρι τώρα Fed και ECB έχουν απορρίψει κάθε πιθανότητα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, το Qatar δεν μπορεί- από μόνο του- να σηκώσει, να αναλάβει τόσο βάρος. Με συνέπεια όσο περνά, αμείλικτος, ο χρόνος το  να πλησιάζει όλο και κοντύτερα.
Μία προοπτική, λύση που ξορκίζει με κάθε τρόπο και δύναμη o R.T Erdogan και όλοι καταλαβαίνουν τους λόγους.
  • Για πόσο όμως; πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία με την ισοτιμία TRY/$ στο 7,395 και πολλά short futures να ποντάρουν έως τα 7,95/1 ;.
   
Το σίγουρο είναι, πως εάν ΗΠΑ και Ε.Ε (Γερμανία) θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Αγκυρας, χωρίς να πέσει ούτε μία…σφαίρα, εξηγεί ο έμπειρος μανιάτικης καταγωγής (με θητεία από Citigroup Global Markets μέχρι ΕΥπραξις) σπουδαγμένος στην Αμερική, manager και-ίσως- ο πρώτος primary dealer της ελληνικής αγοράς.
     Εάν ήθελαν…
  • Οι αριθμοί είναι πάντως αποκαλυπτικοί…
  • Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από -20% έναντι του δολαρίου και πάνω από -33% έναντι του ευρώ στους τελευταίους 6 μήνες μόνο….
    Από το 2018, έχει χάσει πάνω από -90% της αξίας της…

Η Τουρκική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανεβάσει άμεσα τα επιτόκια.

ΑΝ δεν το κάνει περιμένουμε μια συνεχή κατάρρευση της τουρκικής λίρας προς νέα και διαδοχικά ιστορικά χαμηλά.

Το Δημόσιο Χρέος της Τουρκίας είναι σε πολύ καλά επίπεδα (στο 40% ως προς το ΑΕΠ έως το τέλος του 2020).

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε ξένο συνάλλαγμα ανέρχονται στα $480 δις, δηλαδή περίπου στο 70% του ΑΕΠ.
Υπάρχει κίνδυνος από την μεγάλη υποτίμηση έναντι των ξένων νομισμάτων, η οποία, μαζί με το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αποδυναμώνουν την ικανότητα των εταιρειών και των ιδιωτών να εξυπηρετούν το χρέος τους σε συνάλλαγμα.
Αναπόφευκτα, αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πτωχεύσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here