- Του Enrique Diaz-Alvarez,
Η ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία ενίσχυσε τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία γενικά, με το ράλι να επεκτείνεται στα ευρωπαϊκά νομίσματα, με επικεφαλής το ευρώ και τη σουηδική κορώνα.
Τουλάχιστον προς το παρόν, οι αγορές φαίνεται να αγνοούν τη φθορά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης.
Επιπλέον, η περαιτέρω καθυστέρηση στην επιβολή ευρείας κλίμακας δασμών αύξησε τις ελπίδες ότι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν στοχευμένα ανά τομέα και ως γεωπολιτικό διαπραγματευτικό εργαλείο, παρά ως ένα βασικό οικονομικό μέτρο.
Αυτό στήριξε όλα τα κύρια νομίσματα παγκοσμίως έναντι του δολαρίου και συνέβαλε στην επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ακόμη και μια δυσάρεστη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιανουάριο δεν μπόρεσε να ανακόψει την αισιοδοξία της αγοράς, ενώ τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ κατέγραψαν θετική απόδοση, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που συσσωρεύονται εναντίον της συγκεκριμένης κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα θα βρεθούν στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι οι ανησυχίες για τους δασμούς φαίνεται να έχουν τουλάχιστον προσωρινά υποχωρήσει.
Την Παρασκευή θα δημοσιευτούν οι δείκτες PMI για του σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας, και θα παρακολουθήσουμε στενά εάν υπάρχει σύγκλιση στην οικονομική επίδοση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Τρίτη) και τον πληθωρισμό (Τετάρτη) του Ιανουαρίου θα προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για τη βρετανική οικονομία, ίσως τη σημαντικότερη οικονομία, όπου η τελική κατεύθυνση των επιτοκίων παραμένει αβέβαιη.
Προς το παρόν, η αποδυνάμωση της μακροχρόνιας ενίσχυσης του δολαρίου που ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ συνεχίζεται το 2025, και δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στο προσεχές διάστημα.
Στερλίνα
Η στερλίνα ακολούθησε το γενικό ράλι έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα. Η θετική έκπληξη από την αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου – από συρρίκνωση σε μέτρια επέκταση – στήριξε το κλίμα, όπως και η διαπίστωση ότι η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Φεβρουάριο ήταν πιο τολμηρή από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής αρχίζουν να αποδίδουν τη χαμηλή ανάπτυξη σε περιορισμούς της προσφοράς και όχι σε ανεπαρκή ζήτηση, κάτι που θεωρούμε θετική εξέλιξη. Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα πλούσια σε οικονομικές ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αναμένονται στοιχεία για την αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό και το επιχειρηματικό κλίμα. Έως την Παρασκευή το απόγευμα, αναμένουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ευρώ
Η προφανής καθυστέρηση στην επιβολή γενικευμένων δασμών στην ΕΕ για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες προκάλεσε ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η απειλή απλώς μετατέθηκε χρονικά και όχι για πολύ, επομένως παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδο του ευρώ, εκτός εάν αρχίσει να διαφαίνεται μια σύγκλιση στο οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Δύο κρίσιμες δημοσιεύσεις αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Την Τρίτη, δημοσιεύεται η έρευνα επενδυτικών προσδοκιών ZEW, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο δείκτης PMI για τον Φεβρουάριο, που αποτυπώνει το επιχειρηματικό κλίμα.
Δολάριο ΗΠΑ
Η σταθερότητα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα ήταν εντυπωσιακή, δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό. Η ανοδική έκπληξη στους μισθούς του Ιανουαρίου ακολουθήθηκε από έναν ανησυχητικά υψηλό δείκτη πληθωρισμού. Η συνολική μηνιαία αύξηση 0,5% (6% σε ετήσια βάση) και 0,4% στο δομικό δείκτη (5% ετησίως) είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων. Ωστόσο, η αγορά ομολόγων φαίνεται να απορροφά τα νέα σχετικά ψύχραιμα, ενώ η διακύμανση του δολαρίου καθορίζεται κυρίως από τις εξελίξεις γύρω από τους δασμούς. Με λίγα οικονομικά νέα αυτήν την εβδομάδα (καθώς οι δείκτες PMI στις ΗΠΑ έχουν μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές) και με μια αργία μέσα στην εβδομάδα, το δολάριο πιθανότατα θα κινηθεί κυρίως βάσει ειδήσεων από άλλες αγορές – εκτός αν υπάρξει κάποια ακόμη έκπληξη από την κυβέρνηση Τραμπ.
- Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury