«Από τις 15.500 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προκειμένου να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, μόλις οι 500 έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο», τόνισε ο κ. Αθανάσιος Ψύλλος Αν. Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικών Κέντρων Αττικής της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην χθεσινή ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα «Οδηγός Ανάπτυξης των ΜμΕ».

Ως εκ τούτου, ο ίδιος επεσήμανε ότι ο εξωδικαστικός δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην εφαρμογή του εντοπίζονται κυρίως στην γραφειοκρατία, αλλά και στα μεγάλα «κουρέματα» που ζητούν όσοι προσφεύγουν στον εξωδικαστικό, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με την τράπεζα.

Πολύ σημαντικό εκτιμάται ότι είναι να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις, καθώς όπως επεσήμανε, είναι προτιμότερο να γίνει αυτό, από το να εξαγοραστούν από ξένους μεγάλους «παίκτες» σε χαμηλές τιμές οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε μεγάλα σχήματα και “Τιτανικούς”, αλλά ευέλικτους επιχειρηματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε οι τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα και να μπορούν να χρηματοδοτήσουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ψύλλος ανέφερε ότι οι τράπεζες προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο σε σχέση με την αύξηση της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό, το 2017 δόθηκαν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 2018 το ποσό αυτό θα φθάσει τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ευελπιστεί το 2020 να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, Διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε πως όσοι επένδυσαν στην καινοτομία και στην χρήση νέας τεχνολογίας τα κατάφεραν μέσα στην κρίση. Ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει σημαντική υστέρηση στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2016 τα «κόκκινα δάνεια» έφθασαν στο ζενίθ, με τα επιχειρηματικά να ανέρχονται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον φετινό στόχο να είναι η μείωσή τους κατά επιπλέον 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Εκτίμησε ωστόσο, ότι πολύ σύντομα οι πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων θα αυξηθούν.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ίδιο πάνελ, με θέμα τις «Εξελίξεις στην Χρηματοδότηση των ΜμΕ», ο κ. Μιχάλης Μασουράκης Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι οι τράπεζες ακόμα και σήμερα αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρηματίες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει εξομαλυνθεί και γι’ αυτό δεν μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως εκ τούτου, ο μέσος όρος καθαρής ροής χρηματοδότησης παραμένει αρνητικός, με την προοπτική ωστόσο να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες, εφ’ όσον δεν αλλάξει κάτι στα σημερινά δεδομένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here