του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Παροχή Χρημ/κών Υπηρεσιών
Για δεύτερη σερί εβδομάδα, συνεχίστηκαν η υψηλή κινητικότητα των ΑΕΔΑΚ ως προς τη δημιουργία νέων επενδυτικών προϊόντων, η θετική επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων, όπως και οι ανοδικές κινήσεις των καθαρών τιμών στις περισσότερες κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το ενεργητικό του ελληνικού θεσμού να ξεπεράσει την αξία των 23 δισ. ευρώ, με «περίσσια άνεση».
Πράγματι, στο επταήμερο που διανύσαμε, το ενεργητικό σημείωσε σημαντική άνοδο, 1,32%, και διαμορφώθηκε στα 23,12 δισ. ευρώ. Η απόλυτη αύξηση της κεφαλαιοποίησης κυμάνθηκε στα 302,11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 143,21 προήλθαν από εισροές και τα υπόλοιπα από τη μέση θετική απόδοση 0,89% του συνόλου της αγοράς. Τα μερίδια κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 1,08%, ο δε ρυθμός εισροών προς την αύξηση του ενεργητικού συνεχίζει να «τρέχει» με 66,61%.
Από τις 18 κατηγορίες των Α/Κ μόνο δύο κατέγραψαν οριακές αρνητικές μέσες αποδόσεις, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με -0,11% και -0,08%, αντίστοιχα. Αντιθέτως, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 4,56%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 2,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,92%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,79% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,61%.
Οι μεριδιούχοι συνεχίζουν τις τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων με αμείωτο ρυθμό, σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών. Εκροές είχαν μόνο τρεις κατηγορίες, με σημαντικότερες αυτές στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 13,50 εκατ. ευρώ και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,95 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία τους στις εισροές, με νέες αγορές μεριδίων αξίας 118,20 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 23,29 εκατ. ευρώ, τα Μικτά Α/Κ με 5,72 εκατ. ευρώ, τα Funds of Funds Μετοχικά με 3,60 εκατ. ευρώ και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με σχεδόν ισόποσες εισροές 2,49 εκατ. ευρώ.
Από την έναρξη του έτους, το ενεργητικό έχει ενισχυθεί ποσοστιαία κατά 4,53% ή σε απόλυτα νούμερα κεφαλαιοποίησης 1,01 δισ. ευρώ. Οι εισροές ανέρχονται στα 675,48 εκατ. ευρώ, η δε άνοδος των μεριδίων αγγίζει το 2,70%. Η τάση δημιουργίας νέων Α/Κ σε διάφορες κατηγορίες, και όχι μονοσήμαντα σε ομολογιακού τύπου, οι εισροές αποκλειστικά από νέα κεφάλαια και η μεγαλύτερη διασπορά επενδύσεων σε όλες τις κατηγορίες των Α/Κ διατηρείται. Αν και τη «μερίδα του λέοντος», με 445,52 εκατ. ευρώ, την κατέχουν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, υπάρχει, πλέον, σημαντική κινητικότητα και στις υπόλοιπες κατηγορίες: Funds of Funds Μικτά με 60,24 εκατ. ευρώ, Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 48,75 εκατ. ευρώ, Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 42,24 εκατ. ευρώ, Μικτά Α/Κ με 24,72 εκατ. ευρώ και Funds of Funds Μετοχικά με 23,98 εκατ. ευρώ. Στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας παρατηρούνται μικρές, αλλά συνεχόμενες εισροές, της τάξεως των 7,85 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, είναι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά από σχεδόν 18 μήνες που η κατηγορία έχει θετικό ισοζύγιο συναλλαγών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκροές κεφαλαίων στην αγορά παρά μόνο στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών, που προσθετικά αριθμούν μόλις 1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, θα διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη: ότι τον επόμενο στόχο αξίας ενεργητικού 24 δισ. ευρώ ο ελληνικός θεσμός των Α/Κ θα τον επιτύχει πριν από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου της χρονιάς, εφόσον δεν υπάρξουν εξαιρετικά απρόβλεπτα γεγονότα. Υπενθυμίζουμε ότι τόση ήταν η αξία του ενεργητικού στα τέλη του 2007, με επόμενο βήμα τα 28 δισ. ευρώ στα τέλη του 2005. Θα δούμε…
ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ