Η μέτρηση υποκειμενικών ιδεών όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση από τη ζωή μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ο πλούτος και η ευημερία τα καταλυτικά στοιχεία για την ευτυχία; Πόσο συνδράμουν η ασφάλεια και η υγεία; Στη Δύση, θεωρούμε τη δημοκρατία ως βασικό συστατικό της ευτυχίας, ωστόσο υπάρχουν χώρες υπό αυταρχική διακυβέρνηση που βαθμολογούνται ψηλά στον σχετικό Δείκτη. Ερωτήσεις σαν αυτές καθιστούν την «λίστα της ευτυχίας» ένα ιδιαίτερα δύσκολο γρίφο, αλλά.

Ο παραπάνω χάρτης είναι ένα παγκόσμιο snapshot της ικανοποίησης από τη ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιεί την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας —μια ετήσια έρευνα για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες παγκοσμίως— για να χαρτογραφήσει τις πιο ευτυχισμένες και λιγότερο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

Για να καταρτίσουν τον εν λόγω χάρτη, οι ερευνητές ρώτησαν τους ανθρώπους πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους. Οι βαθμολογίες εκχωρήθηκαν χρησιμοποιώντας αυτές τις αυτοαναφερόμενες απαντήσεις από άτομα που ζουν σε διάφορες χώρες. Ενώ μπορεί να μην υπάρχει τέλειο μέτρο της ευτυχίας σε όλο τον κόσμο, η έκθεση είναι μια ισχυρή και διαφανής προσπάθεια κατανόησης της ευτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Παγκόσμια Ευτυχία, ανά χώρα

Σήμερα, η παγκόσμια ευτυχία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 5,5 στα ​​10, μια μείωση 0,1 από πέρυσι. Ακολουθεί μια ματιά στην κατάταξη των πρώτων χωρών.

 

Οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης 10άδας, με το Ισραήλ (#4) και τη Νέα Ζηλανδία (#10) να βρίσκονται επίσης στις πρώτες θέσεις. Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα είναι 58η στον συγκεκριμένο κατάλογο των συνολικά 137 χωρών.

Ευρώπη

Η Ευρώπη περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, με μέσο όρο περιφερειακής βαθμολογίας 6,4. Οι σκανδιναβικές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ισλανδία έχουν επανειλημμένα υψηλές βαθμολογίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες αισθάνονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.