Όπως συνήθως συμβαίνει η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Metlen ικανοποίησε τους αναλυτές αλλά και τους μετόχους της.

Το κερασάκι στην τούρτα της αισιοδοξίας ήρθε με την υπόσχεση της διοίκηση του Ομίλου ότι σε 3 χρόνια από σήμερα τα μεγέθη θα είναι διπλάσια σε σύγκριση με τα σημερινά.

Προφανώς υπάρχει ένας σχεδιασμός διεύρυνσης δραστηριοτήτων. Αυτό υποψιάζεται και το Reuters που δημοσίευσε την πληροφορία ότι η METLEN περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψηφίων για την απόκτηση μεριδίου σε μια μελλοντική επιχείρηση που συνδυάζει τα περιουσιακά στοιχεία της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Sorgenia με εκείνα της εταιρείας ηλιακής ενέργειας EF Solare.

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται σε λίγες μέρες.

Ο αγοραστής -σύμφωνα με το Reuters- θα πάρει μερίδιο 27,6% στη Sorgenia, που κατέχει η ισπανική εταιρεία κεφαλαίων Asterion, για να γίνει μέτοχος σε έναν νέο ενοποιημένο ενεργειακό παίκτη με μερίδιο σχεδόν 40%, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο Ευρώ.

Είναι μια κίνηση διεύρυνσης στη γειτονιά μας που φαίνεται λογική.

Αν πραγματικά συμβεί θα είναι και εντυπωσιακή αφού μια επένδυση 1 δις € στην Ιταλία από Ελληνικό Όμιλο δεν είναι συνηθισμένη. Το αντίθετο συνήθως συμβαίνει.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για την επίτευξη του στόχου για EBITDA 1,1 δισ. ευρώ κατά τη φετινή χρήση. Οι καλές επιδόσεις του κλάδου της Ενέργειας -που προσφέρει πλέον το 82% του συνολικού τζίρου και το 75% των EBITDA συμβάλλουν ουστιαστικά.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εμφανίζουν αύξηση κερδοφορίας +50% σε ετήσια βάση, ενώ με υψηλές ταχύτητες τρέχει και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με το μερίδιο αγοράς αμφοτέρων να προσεγγίζει στο τέλος Σεπτεμβρίου το 20%, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο της εταιρείας να κατακτήσει το 30% της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο των ΑΠΕ η Metlen έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» του 1 GW όσον αφορά την ισχύ των έργων σε λειτουργία, καθώς «βάζει στην πρίζα» με ταχείς ρυθμούς νέα έργα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η συνολική δυναμικότητα των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης ανέρχεται σε 4,8 GW.

Εάν συμπεριληφθεί μια σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 6,2 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Metlen (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μπαταρίες) διαμορφώνεται πλέον στα 11 GW, αριθμός που δεν περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των έργων στον Καναδά και αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τη ΔΕΗ.


Το μοντέλο Asset Rotation -χάρη στο οποίο τα έσοδα από τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσει και πωλεί η Metlen χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των επόμενων έργων- αποτελεί «κλειδί» για την κερδοφορία της M Renewables, που στο εννεάμηνο σύναψε συμφωνίες πώλησης φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1 GW στην Ευρώπη.

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ, που αφορά τη διάθεση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία), και η σταδιακή ωρίμανση του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στην Αλμπέρτα του Καναδά, συνολικής ισχύος 1,4 GW, ενισχύει τις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας τα επόμενα έτη, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά επίπεδα μόχλευσης.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο των έργων που εκτελεί η Metlen για δικό της λογαριασμό, μετά την έναρξη λειτουργίας ακόμα 60MW φωτοβολταϊκών έργων στο γ’ τρίμηνο, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής έργων ισχύος 280MW, ενώ αναμένεται η εκκίνηση κατασκευής για επιπλέον 640 MW, εκ των οποίων 48 MW αφορούν μπαταρίες.