Ανάλυση της Hellas Fin
Σοκ και δέος επικράτησε στις αγορές στο διάστημα ωρών που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης το προηγούμενο σαββατοκύριακο, επιβολής δασμών επι εισαγωγών στις ΗΠΑ που προέρχονται από Καναδά, Μεξικό και Κίνα και της τελικά αναβολής της απόφασης για ένα μήνα, που αφορά τις εξαγωγές του Καναδά και του Μεξικού.
Σαν συνέπεια και ως συνήθως, οι αγορές βιάστηκαν να αποτιμήσουν τις νέες συνθήκες, έχοντας σαν σύνθημα και πάλι το “Πούλα και μετά ρώτα γιατί”.
Οπωσδήποτε είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο οικονομικός και πληθωριστικός αντίκτυπος της επιβολής αυτού του είδους των δασμών, δεδομένης της άγνοιάς μας επι του τελικού τους ύψους, του ενδεχόμενου τρόπου απάντησης των θιγόμενων χωρών και της πιθανής ανταπάντησης των ΗΠΑ ή και των χωρών αυτών με την σειρά τους, εν είδη Ping Pong.
Στις ίδιες αδιευκρίνιστες συνθήκες παραμένουν και οι διαθέσεις των αγορών των νομισμάτων. Μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι απροσδιοριστίας η μόνη σταθερά αυτήν την στιγμή είναι η FED η οποία στο αβέβαιο περιβάλλον που επικρατεί, θα θεωρήσει σχεδόν με βεβαιότητα σαν κατάλληλη νομισματική πολιτική αυτήν της παρατεταμένης παύσης μείωσης των επιτοκίων και ενδεχομένως με τα πρώτα σημάδια διατηρήσιμης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού ίσως και αύξησης τους. Μια συνέχιση της πορείας μείωσής τους θα είναι οπωσδήποτε αποτέλεσμα χειροπιαστών αποδείξεων ότι η επιβολή δασμών δεν θα επηρεάσει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.
Έτσι λοιπόν αν δεν έχουμε κάποια στοιχεία μιας αδύναμης αγοράς εργασίας, η οποία επι του παρόντος είναι ισχυρή και δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης, τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχιση της πορείας μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων από το 2026 και βλέπουμε…
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για υψηλή διακυμανσιμότητα προσεχώς αλλά και να επαναλάβουμε αταλάντευτα ότι, σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο αποφυγής μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και στον βαθμό που παραμείνει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 12% εντός του 2025 και 13,8% εντός του 2026, ο S&P 500 στο τέλος του 2025 θα βρίσκεται στην περι το 6900-7100 ζώνη τιμών.
Επωφεληθείτε των διακυμάνσεων!
Ευρώπη
Ευρωζώνη
Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε ο πληθωρισμός Ιανουαρίου με την αναρρίχησή του στο 2,5% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ο σκληρός του πυρήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7% για 5ο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε περαιτέρω ενώ με άνοδο έκλεισε ο αντίστοιχος δείκτης της ενέργειας. Σαφέστατα οι πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και η υποχώρηση του ευρώ θα αποτελέσουν τον πονοκέφαλο των επόμενων μηνών για ΕΚΤ σχετικά με την διαμόρφωση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής.
Γερμανία
Ισχυρά ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση οι βιομηχανικές παραγγελίες εξαιτίας σημαντικών εντολών για μεταφορικό εξοπλισμό. Η εγχώρια αγορά και τα επενδυτικά αγαθά διαμόρφωσαν την τάση παρέχοντας έτσι κάποιες ελπίδες για επικείμενη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής.
Αμερική
ΗΠΑ
Στο 4% από 4,1% προηγουμένως υποχώρησε (για 2ο συνεχόμενο μήνα) το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 143 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 62,6 από 62,5. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ανήλθε σε 4,06%. Τα στοιχεία Ιανουαρίου επιβεβαιώνουν την δήλωση του προέδρου της FED διατύπωσε ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι στέρεες και σφιχτές αλλά καθόλου υπερθερμασμένες.
Κατά 2,4% σε ετήσια βάση αυξήθηκε το χρέος των Αμερικανών καταναλωτών. Αυτό ανέρχεται σε 5,145 $ τρις και συνιστά το 17,32% του συνολικού ΑΕΠ.
Ασία
Ινδία
Προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ ενίσχυσης της ανάπτυξης και μακροοικονομικής σταθερότητας η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε κατά 0,25% το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 6,25%.
Κίνα
Η εορταστική δραστηριότητα ενόψει πρωτοχρονιάς εκτίναξε τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στο 0,5% από 0,1% προηγουμένως. Ο δείκτης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος (-2,3%) κυρίως εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για βιομηχανικά προϊόντα.
Ν. Κορέα
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι έντονη υποχώρηση του νομίσματος και η ανθεκτικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης δημιουργούν συνεχώς αρνητικές εκπλήξεις στην εξέλιξη του πληθωρισμού ο οποίος τον Ιανουάριο σκαρφάλωσε στο 2,2%.