Οι επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων αποτελούν επιτακτική ανάγκη αν η χώρα μπροστά στο διαρκώς πολυσύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θέλει να προχωρήσει και να μην μείνει στάσιμη.  Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων εκτιμά ότι το ΑΕΠ, αν υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 7,7%. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να υπάρξει σύγκλιση χρηματοδότησης τόσο μέσω της διάθεσης δημόσιων πόρων της τάξης των 2 δις. ευρώ όσο και κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να αγγίξει τα 4-6 δις. ευρώ.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την αξιοποίηση άμεσα ενός σημαντικού μέρους από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, δεδομένου ότι περίπου 4 δισ.ευρώ αναμένεται να διατεθούν προς ΜμΕ εντός της ερχόμενης τριετίας. Όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ ζητά άρση των επενδυτικών αντικινήτρων και της γραφειοκρατίας, (όπως για παράδειγμα είναι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων, το υψηλό κόστος ενέργειας, το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, η καταλληλότητα υποδομών και δικτύων), προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και συμπληρωματικά, φορολογικές ελαφρύνσεις (π.χ. υπερ-αποσβέσεις).

Τι δείχνει η Έκθεση του ΣΕΒ

Μολονότι 9 στις 10 επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα των εξελιγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), μόλις σχεδόν μία στις δύο διαθέτει στρατηγική αναβάθμισης τους, ενώ μόλις το 7,5% στοχεύει σε τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Επιπρόσθετα,  οι ψηφιακές δεξιότητες είναι πολύ χαμηλές (25η θέση στην ΕΕ), ενώ η έλλειψη κουλτούρας καινοτομίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην αφομοίωση νέων διαδικασιών και οργάνωσης που συνεπάγονται οι τεχνολογίες στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Τέλος, η πολιτική για τη βιομηχανία στην Περιφέρεια δεν έχει την απαιτούμενη έμφαση στη διασύνδεση της παραγωγής με ψηφιακές τεχνολογίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ