Για αύριο  Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η πρώτη έκδοση κρατικών τίτλων του ΟΔΔΗΧ, για το 2024.
“Ποδαρικό” με Έντοκο Γραμμάτιο του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, με τη δημοπρασία να πραγματοποιείται μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών (primary dealers) ενώ παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2024 προβλέπεται:
  • Συνεχής παρουσία στις αγορές μέσω της άντλησης 10 δισ. ευρώ,
  • νέες πρόωρες αποπληρωμές διμερών δανείων,

αλλά και

  • περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.
   Επίσης:
  • Το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση χρέους 10 δισ. ευρώ το 2024, πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από τα δάνεια που επίσημου τομέα και εντόκων γραμματίων ύψους 12 δισ. ευρώ.
 Παράλληλα προσβλέπει σε έσοδα 4,1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.), Δημήτρης Τσάκωνας,
  • Με τις συνολικές δανειακές ανάγκες να ανέρχονται το 2024 στα 18,9 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα καταβάλει 5,4 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,8 δισ. ευρώ για τόκους.
Για ορισμένους, το ΕΓΕΔ της Τετάρτης είναι ένα πρόκριμα για την στάση που θα τηρήσει ο Οργανισμός, και συγκεκριμένα σε σχέση με πέρυσι που στις 17 Ιανουαρίου “βγήκε” με 10ετές ομόλογο, φέτος τι θα κάνει; θα ενεργήσει ανάλογα;.
Στο 3,054% η απόδοση του δεκαετούς κρατικού Ελληνικού Ομολόγου, έχει “τσιμπήσει” λίγο, όπως και τα άλλα χωρών του Νότου.
Στο 2,981% το αντίστοιχο της Ισπανίας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ