Ένα ακόμη πάνελ εξαιρετικού ενδιαφέροντος διεξήχθη στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης. “Η εμπειρία των κοινωνικών εταίρων του Τραπεζικού Τομέα από την συμμετοχή τους στον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης” ήταν το κεντρικό θέμα του πάνελ με συντονιστή τον Βασίλη Αγγελόπουλο, Δημοσιογράφο, Η Ναυτεμπορική.
Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Επικεφαλής Wealth Management, Eurobank, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank Private Bank Luxembourg, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Chief Wealth Management Officer, Όμιλος Alpha Bank, Πρόεδρος Δ.Σ., Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Ομίλου Alpha Services and Holdings, Στάθης Χαρίτος, Πρόεδρος Δ.Σ., Σωματείο Εργαζομένων Τράπεζας Eurobank – Union Eurobank, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Ομίλου Eurobank, Τάσος Γκιάτης, Πρόεδρος Δ.Σ., Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank, Μέλος Δ.Σ., Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Προσωπικού Ομίλου Alpha Services and Holdings.
O κ. Μυλωνάς στην τοποθέτησή του ανέφερε:
Από την εμπειρία μας με τα ΤΕΑ θέλω να πω πως δεν είχε αντιπαλότητα με τους εργαζόμενους. Ήταν ένα πεδίο που από την πρώτη στιγμή είχαμε κοινούς σκοπούς. Τα ΤΕΑ παρέχουν τέτοια προνόμια προς τους εργαζόμενους που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα εκμεταλλευτούμε αναλόγως.
Το γεγονός ότι τα ΤΕΑ παρέχουν αποδόσεις πολύ σημαντικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους στην πορεί τους προς την συνταξιοδότηση. Αποτελούν σημαντικο εργαλείο των εργοδοτών προκειμένου να έχουν το ανάλογο loyalty των υπαλλήλων τους στον οργανισμό. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους μπορούν να επενδύσουν και να μεγαλώσουν τον κουμπαρά τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και τα ΤΕΑ προσφέρουν μια πολύ μεγάλη λύση. Εμείς ως τράπεζες οφείλουμε να τα στηρίξουμε.
Στην ερώτηση εάν ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα αποταμιευτικής βάσης, ο κ. Μυλωνάς απάντησε:
Είναι εθνικός σκοπός να γίνουν ενα τέτοιο εργαλείο για 2 κυρίως λόγους: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα
-Της υπογεννητικότητας και
-Της έλλειψης επενδύσεων.
Αν ο θεσμός προχωρήσει, θα επιτελέσει αυτόν τον σκοπό, δεν υπάρχει άλλο μέσο να εξυπηρετήσει του δυο αυτούς σκοπούς και να λύσει τα προβλήματα— μέσω στήριξης των οικογενειών ενάντια στην υπογεννητικότητα και της τόνωσης των επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πετύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη, θα πρέπει οι επενύσεις να αυξηθούν κατά 10%. Τα ΤΕΑ όπως έχει ειπωθεί είναι οι μεγαλύτροι θεσμικοί επενδυτές, μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομία, να κάνουν έργα υποδομής κλπ. Ήδη έχουν αρχίσει να κοιτούν δειλά και διάφορες εναλλακτικές επενδύσεις.
Ο κ. Μιχαλόπουλος από τη μεριά του ανέφερε:
Oι τράπεζες είναι φορείς παροχής υπηρεσιών και γνωρίζουμε ότι είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο που θα καταφέρει να μας βοηθήσει να επιτελέσουμε το έργο μας. Τα ΤΕΑ είναι μια win-win συνταγή με 3 συστατικα:
Επένδυση: Αποτελούν επένδυση στην σταθερότητα και διακράτηση εργαζομένων που θα θελήσει να παραμείνει σε έναν οργανισμό, να είναι αποδοτικός. Πρόκειται για ένα συμβόλαιο των δύο πλευρών που σκοπεύει στην προσωπική ανάπτυξη και ευημερία.
Ευθύνη: Μέσα από ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο. Η περιουσία των ασφαλισμένων είναι αυτόνομη, έχουν συνεχή και τακτική ενημέρωση, αυτό το όχημα το αγκαλιάζουμε για τους ανθρώπους μας και για όλους τους άλλους που θέλουν να συμμετέχουν στο ταμείο, μέσω και των πολυεργοδοτικών ταμείων.
Ευημερία: Πολύ απλά να αναφέρω, ένα ευρώ δίνει ο εργαζομενος, ένα ο εργοδόοτης και ένα ο διαχειριστής σε βάθος χρόνου. Έτσι τριπλασιάζεται η επενδυση του ασφαλισμένου, και με φορολογικά κίνητρα, η αναλογία είναι 1 προς 3,5.
Σχετικά με την κουλτούρα της αποταμίευσης και πώς μπορεί ο β΄πυλώνας να συνδράμει σε αυτή ο κ. Μιχαλόπουλος είπε: Aς μην πυροβολούμε ό,τι συμβαίνει στον α΄πυλώνα . Το κομμάτι των ΤΕΑ και οι τράπεζες έχοντας περπατήσει στο πεδίο του β΄πυλώνα, έχουν διαφημίσει προς τα έξω την νέα καινοτόμα δομή, μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της αποταμιευτικής κουλτούρας που λείπει στην Ελλάδα. Είμαστε στο -2% του ΑΕΠ σε αποταμίευση, οι Έλληνες επενδύσαμε ως επί το πλειστον σε ακίνητη περιουσία. Στην Ευρώπη, η αναλογία είναι 1/3 καταθέσεις, 1/3 επενδύσεις και 1/3 αποταμιευτικά προγράμματα.
Η αποταμίευση πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, κανόνες και εποπτεία. Παραμένει οικειοθελής η συμμετοχή, οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι μέσα απο τα ΤΕΑ η αποταμίευση γίνεται επένδυση, γνωρίζουν τι είναι απόδοση, χρόνος, ρίσκο, κίνδυνος.
Μετά τις χρηματοοικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, οι εργαζόμενοι είδαν ότι τα χρήματα από το αποταμιευτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, τους οδήγησαν στο να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο ΤΕΑ.
Οι τραπεζες έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη πάνω σε αυτό- στην προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις οικονομικές.
Ο κ. Χαρίτος δήλωσε:
Το συνδικαλιστικό κίνημα παλαιά είχε αριστερόστροφες αγκυλώσεις και απέρριπτε αυτό τον θεσμό, στρεφόταν περισσότερο προς την κοινωνική συνταξιοδότηση. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις απέφευγαν τα φορολογικά κίνητρα που θα έδιναν στους εργοδότες το έναυσμα να στηρίξουν τον θεσμό. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Αποφασίσαμε ότι έπτεπε να πείσουμε τους εργαζόμενους να περάσουν από τα ομαδικά ασφαλιστήρια στο καθεστώς του επαγγελματικού ταμείου. Τα σημεία που μας ενώνουν ήταν πολλά, εξάλλου γνωρίζαμε ότι θα είχαμε συμμετοχή στο διοικητικό σχήμα.
Γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει διαφάνεια, στο δικό μας ταμείο σήμερα έχουμε τη θέση του αντιπροέδρου και μπορούμε να ερευνούμε την επενδυτική πολιτική αλλά και α ασκούμε βέτο.
Παράλληλα διαφυλάξαμε όλες τις περασμένες παροχές και ορίσαμε μια διαδικασία κατά την οποία σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά, ο εργοδότης θα είχε την υποχρέωση να μεταφέρει τις παροχές σε άλλον οργανισμό. Έπειτα από όλα αυτά οι εργαζόμενοι κατά 100% συμφώνησαν να πάμε στο νέο σχήμα.
Όμως με τον νόμος 5078/2023 όλα άλλαξαν και για αυτό προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και στο ΣτΕ.
Να δώσω δύο παραδείγματα των αρνητικών επιδράσεων της νέας νομοθεσίας.
1. Πρώτο ήταν η μείωση των εισφορών στο ταμείο μας. Έτσι από 24 εκατ. ευρώ το 2023 πήγαμε στα 14 εκατ. το 2024, μια δραματική μείωση γιατί μπήκε πλαφόν στη δυνατότητα να καταθέσει κάποιος μέρος της αποταμίευσής του.
2. Ένα δεύτερο παράδειγμα ήταν η αφαίρεση του φορολογικου κινήτρου. Είχαμε προηγουμένως ένα φορολογικό καθεστώς με διαφορετικό πλαίσιο, τώρα η Πολιτεία έρχεται και νομοθετεί την ανατροπή όλων των δεδομένων. Από το 2024 ως εκ τούτου άλλαξε το φορολογικό καθεστώς και η δυνατότητα αποταμίευσης καθώς και οι όροι για να λάβει κάποιος το εφάπαξ.
Παρατηρήθηκε λοιπόν μια ανάσχεση του ρεύματος που είχε αρχίσει να αναδεικνύεται με την ίδρυση των ΤΕΑ, έκτοτε κανένα ταμείο δεν ιδρύθηκε. Έτσι προσφύγαμε στη νομική οδό και στο ΣτΕ προσβάλλοντας τις αρνητικές φορολογικές επιπτώσεις τις και γκρίζες ζώνες της νέας νομοθεσίας.
Ο κ. Γκιάτης τοποθετήθηκε ως εξής:
Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε συνδικαλιστικά για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τότε υπήρχε η αντίληψη ότι εκπροσωπούσαμε τα συμφέροντα των εργοδοτών, των πολυεθνικών κλπ. Εμείς το παλεύαμε πάνω από μια 10ετία σαν σύλλογος φτιάξαμε και το πρώτο αποταμιευτικό πρόγραμμα με αποδόσεις που ξεπέρασαν το 170%!
Σήμερα είναι τεράστιος ο αγώνας που γίνεται, όχι για να πείσεις τον ίδιο τον εργαζόμενο να συμμετάσχει αλλά και το σύνολο όσων δεν έχουν επαγγελματικά ταμεία. Πρέπει επίσης να πεισεις την Πολιτεια για το αν ο θεσμός λειτουργεί προς όφελος όλων.
Κάποιοι δεν πιστεύουν στον θεσμό, είμαστε μια χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, βρισκόμαστε στον γκρεμό όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση.
Παρατηρείται μια κινητικότητα και μια νέα γενιά που έρχεται στην αγορά εργασίας. Πρέπει σε αυτά τα παιδιά να τους δώσεις όραμα και μια άλλη παροχή. Ο ίδιος ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί ένα όραμα.
Σχετικά με τη δικαστική διαμάχη με αφορμή τη νέα νομοθεσία είπε:
Aλλάζει η φυσιογνωμία τη ασφάλισης όταν μπερδεύουμε δυο πυλώνες με διαφορετικά συμφέροντα. Με τα νέα δεδομένα, άλλαξε όλη η φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια έχουν έναν κερδοσκοπικό σκοπό, τα ΤΕΑ έχουν κοινωνικό και σε αυτα έχει επιβληθεί ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Αντίθετα, το πλαίσιο στα ομαδικά είναι πιο ελεύθερο.
Όταν αλλαζεις όλη τη φιλοοφία της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό αποτελεί ένα χτύπημα στην ουσία των ΤΕΑ. Με αυτές τις αλλαγές δεν πρόκειται να δημιουργήσεις κλίμα αποταμιευτικής κουλτούρας για τη νέα γενιά.
Στερεί τη θέληση των νέων εργαζόμενων να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης, συνεπώς πρέπει να ανακτήσουμε το κεφάλαιο της εμπιστοσύνης.