Ο νόμος ψηφίζεται στη Βουλή. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και από σήμερα αλλάζουν πολλά στον τρόπο και τις διαδικασίες  διαχείρισης της ανεργίας.

  1. Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας – που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας – για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, ενώ θα καταβάλλεται bonus ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους – πάνω από 5 χρόνια – που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
  2. Όποιος άνεργος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας και βρίσκει δουλειά κατά την περίοδο της επιδότησης του, δεν θα χάνει εντελώς το επίδομα του, αλλά θα παίρνει το 50% για όσο διάστημα θα διαρκούσε η επιδότηση του. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση επαναπρόσληψης του αναζητούντος εργασία σε εργοδότη, στον οποίο είχε απασχοληθεί τα δύο έτη πριν από την εγγραφή του στο Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
  3. Το εφάπαξ επίδομα εργασίας των 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 5 ετών) που θα συμφωνήσουν να καταρτιστεί Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Σε αυτό αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ, θα διοικείται από τον Διοικητή, τρεις Υπσδιοικητές, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο των Κοινωνικών Εταίρων.

Μέχρι το καλοκαίρι θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι για να δικαιούται πλέον τις παροχές της ΔΥΠΑ θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα χάνουν το επίδομα και θα τίθενται εκτός λίστας όσοι αρνούνται να επανατεθούν στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here