Με πλούσια ατζέντα, επίκαιρες θεματικές και περισσότερους από 35 ομιλητές, η ICAP CRIF φιλοξένησε την Τρίτη  το 1ο ESG Summit.

Με τον τίτλο “Building Sustainable Ecosystems”, το ESG Summit έχει ως στόχο να επιμορφώσει αλλά και ν’ αναδείξει την αναγκαιότητα και τους τρόπους, υλοποίησης βιώσιμων ενεργειών που συμβάλλουν στη μακροχρόνια επιχειρηματική ανάπτυξη, προάγοντας την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εταιρική διακυβέρνηση.

Μέσα από την πλατφόρμα LiveOn, με τίτλο “Χρηματοδοτήσεις και ESG: Ρίσκα, Ευκαιρίες και o ρόλος των Τραπεζών”, διεξήχθη ένα ενδιαφέρον πάνελ που εξέτασε τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ώστε ν΄αξιολογήσουν την συμμόρφωση των πελατών τους με τα κριτήρια ESG, όπως αυτά καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης αξιολογήθηκε η πιθανή σύνδεση αυτών των κριτηρίων με την πιστοληπτική ικανότητα, και τον τρόπο που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τις χρηματοδοτήσεις.

Συντονιστής ήταν ο κ. Giorgio Costantino, Executive Director ‐ Global Transformation Services, CRIF Group.

Δημήτρης Κοκοβίνος, Διευθυντής, Climate ESG & Enterprise Risk Management Alpha Bank

Oι τράπεζες πρέπει -στο ιδανικό σενάριο- να φτάσουν σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η ΕΕ έχει θέσει έναν ενδιάμεσο στόχο μείωσης κατά 55% έως το 2030. Οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια μετάβασης. Η ρυθμιστική αρχή έχει αναγνωρίσει ότι η διαδικασία είναι δύσκολη. Κάθε δραστηριότητα που εκτελούν οι επιχειρήσεις έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εμείς ως τράπεζες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις αναφορικά με την ενσωμάτωση κανόνων ESG. Υπάρχει ανάγκη να ενεργούμε και σαν σύμβουλοι και ως χρηματοδότες. Οφείλουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας.

Ιωάννης Πετρόπουλος, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Risk Strategy and ESG Risks, της Τράπεζας Πειραιώς

Όταν πληγεί μία επιχείρηση δανειολήπτη επηρεάζεται το προφίλ του κινδύνου. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι δεν είναι κανονιστικοί, αλλά χρηματοπιστωτικοί που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα του πελάτη και την ποιότητα των δανείων μας. Έχουμε συμπεριλάβει παραμέτρους στη διαχείριση κινδύνων και τις εφαρμόζουμε στα μοντέλα μας. Ακολουθούμε μία δομική προσέγγιση: ταυτοποιούμε τους κινδύνους, ώστε να αξιολογήσουμε τους τρόπος διάχυσης τέτοιων κινδύνων. Λαμβάνονται υπόψιν προβλέψεις για να δούμε πως κλιματικά φαινόμενα μπορούν να επηρεάσουν την αποπληρωμή του δανείου. Εφαρμόζουμε ισχυρότερα κριτήρια για περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε όλη τη διαδικασία χορήγησης δανείου λαμβάνονται υπόψιν τα κριτήρια ESG, γίνεται due diligence. 

Γιώργος Βενιός, Επικεφαλής Group Sustainability Risk & Risk Management Strategy, Eurobank

Η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη. Στην Eurobank έχουμε ένα στιβαρό πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης. Η προσέγγιση μας είναι για η εξεύρεση επιλέξιμων λύσεων και πρακτικών για πράσινη χρηματοδότηση. Υπάρχουν αρκετά προϊόντα που υπόκειται σε αυτό το πλαίσιο. Η βιώσιμη χρηματοδότηση παίζει καίριο ρόλο ως προς την ευαισθητοποίηση, εμείς ως τράπεζα συνεργαζόμενοι με τους πελάτες τους βοηθάμε να βρίσκουν τις ευκαιρίες και να τις υιοθετούν στις βιώσιμες πρακτικές. Η βιώσιμη χρηματοδότηση έχει να κάνει με την δημιουργία κοινής αξίας, είναι μία ολιστική προσέγγιση για βιώσιμη ευθύνη και ανάπτυξη.

Ιωάννης Καγιούλης, Επικεφαλής του Τομέα Κουλτούρας Κινδύνων και Διαχείρισης Έργων Μονάδων Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου, Εθνική Τράπεζα

Βασικές προκλήσεις των τραπεζών είναι εσωτερικές και εξωτερικές. Πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους και να καλύψουμε τις νέες προσδοκίες, αυξήσαμε τις ικανότητες του προσωπικού σε κάθε βαθμίδα του οργανισμού. Έχουμε διαφοροποιήσεις αναλόγως τις εξωτερικές πηγές. Χρειάστηκε να βασιστούμε σε νέες μεθοδολογίες για το τι έχουμε να περιμένουμε. Στην αγορά υπήρχαν διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις, οπότε οι τράπεζες προκειμένου να αποσοβήσουν κινδύνους συνέλεξαν δεδομένα και συμμετείχαν σε διατραπεζικές πρωτοβουλίες.