Τα διαζύγια δύο εκ των πιο ισχυρών ζευγαριών στον κόσμο πυροδότησαν πλήθος συζητήσεων και ανησυχία σχετικά με τη δραστηριότητά τους ως προς τη φιλανθρωπία.

Το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς ενδέχεται ήδη να επηρεάσει τη δραστηριότητα του ομώνυμου ιδρύματος των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα εκ των πιο επιδραστικών στην ιστορία της φιλανθρωπίας. Μετά το διαζύγιό της το 2019, η Μακένζι Σκοτ ​​έδωσε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες φιλανθρωπικές ομάδες, ενώ ο πρώην σύζυγός της, Τζεφ Μπέζος, υποσχέθηκε να δώσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ του «Earth Fund» που δρα κατά της κλιματικής αλλαγής – μακράν τα μεγαλύτερα ποσά που δόθηκαν ή δεσμεύτηκαν από το ζευγάρι.

Σχετικά νέοι δισεκατομμυριούχοι δίνουν επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά προς την κατεύθυνση αυτή. Ένας από τους δημιουργούς του κρυπτονομίσματος Ethereum δώρησε Shiba Inu – ένα meta-meme κρυπτονόμισμα- αξίας, τότε, περίπου 1 δισ. δολαρίων σε ένα ταμείο ενίσχυσης της μάχης κατά της Covid στην Ινδία.

Οι Γκέιτς, μαζί με τον φίλο τους Γουόρεν Μπάφετ, το 2010  δημιούργησαν το «Giving Pledge», υποσχόμενοι να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, είτε είναι εν ζωή είτε μετά το θάνατό τους,  “δελεάζοντας” εκατοντάδες ακόμη κροίσους αυτού του κόσμου να πράξουν αντίστοιχα. Η δέσμευση, ωστόσο, δεν διαθέτει μηχανισμό επιβολής. Είναι μια ηθική και δημόσια υπόσχεση και οι άνθρωποι που εγγράφονται σε αυτή μπορούν να αλλάξουν γνώμη ανά πάσα στιγμή, με ή χωρίς να το πουν σε κανέναν.

Πολλοί πλούσιοι διοχετεύουν τα χρήματά στα δικά τους ιδρύματα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως όχημα προκειμένου να αξιολογήσουν πώς να διανείμουν την περιουσία τους. Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Azim Premji δεσμεύτηκε το 2019 να μεταφέρει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών της εταιρείας του στο ίδρυμά του. Πέρυσι, ο συνιδρυτής της Nike Phil Knight έδωσε 900 εκατομμύρια δολάρια στο δικό του ίδρυμα. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google Eric Schmidt και η σύζυγός του Wendy έδωσαν 150 εκατομμύρια δολάρια φέτος για τη μελέτη της βιολογίας και της μηχανικής μάθησης.

Μερικοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν δομές, που ονομάζονται donor-advised funds, που τους επιτρέπουν να “σταθμεύουν” χρήματα και να λαμβάνουν άμεσα φορολογικά οφέλη από τη δωρεά ενώ αργότερα αποφασίζουν πού θα τα στείλουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αλλάξουν τη φήμη τους (ως βαθύπλουτοι) μέσω των φιλανθρωπικών τους πράξεων. Την ίδια ώρα υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως οι “φιλάνθρωποι λαμβάνουν πάρα πολύ θετική προσοχή με τρόπους που αξίζουν περισσότερο έλεγχο αυτή τη στιγμή”. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η Linsey McGoey, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας στην Οικονομική Κοινωνιολογία και Καινοτομία του Πανεπιστημίου του Essex.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ