Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη «συνεχίζει να διαγράφει πορεία ισχυρής και ευρείας ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έσπευσε πάντως να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αποσύρει τη νομισματική τόνωση που προσφέρει στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι «εξακολουθεί να απαιτείται σημαντική τόνωση από τη νομισματική πολιτική», προσθέτοντας ότι αυτό θα παρέχεται από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας με τις επανεπενδύσεις από τους τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, από τα αμετάβλητα επιτόκια και το guidance που παρέχουμε σχετικά με τη μελλοντική πορεία των βασικών επιτοκίων»

Προστατευτισμός και αναδυόμενες αυξάνουν την αβεβαιότητα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι η παγκόσμια αβεβαιότητα ενισχύεται καθώς η εμπορική διένεξη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

Η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητα είναι η ενίσχυση του προστατευτισμού, δήλωσε ο Ντράγκι και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Παράλληλα, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες έχει συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι ο αντίκτυπος από Τουρκία και Αργεντινή παραμένει περιορισμένος. «Οι χώρες που είναι ευάλωτες είναι αυτές με τα πιο αδύναμα θεμελιώδη – υψηλά ελλείμματα και υψηλό πληθωρισμό – ενώ χώρες με υγιή θεμελιώδη δεν επηρεάζονται ή επηρεάζονται λιγότερο», ανέφερε.

Λήξη του QE στο τέλος Δεκεμβρίου

Αμετάβλητα κράτησε σήμερα τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διατήρησε ταυτόχρονα την πρόβλεψη πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε παράλληλα ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού σε 15 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here