Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σε νεότερη ημερομηνία «…όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021», όπως ανέφερε η ΔΟΕ, δημιουργεί αυτομάτως ένα τεράστιο «ντόμινο» στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στις -απαιτούμενες πλέον- αλλαγές στις ημερομηνίες πολλών μεγάλων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων.

Ο πρώτος υπολογισμός των κύκλων της ιαπωνικής οικονομίας έκανε λόγο για μία τεράστια οικονομική «ζημιά», που θα επιβαρύνει τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», κατά περίπου 5,4 δις Euro!

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες «μαύρες τρύπες» ανά την υφήλιο. Όπως ανέφεραν τα αγγλικά Μ.Μ.Ε., η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ψάχνει ήδη να διασφαλίσει τον προγραμματισμό των χορηγιών της, ο οποίος ανερχόταν στα 60 εκατ. λίρες (65,3 εκατ. Euro) και ήδη στράφηκε προς την αγγλική κυβέρνηση για… υποστήριξη.

Η… ασφάλιση της ΔΟΕ

Εκτός από την ιαπωνική οικονομία, η αναβολή των Αγώνων θα δημιουργήσει «πληγές» και επιπτώσεις και στα οικονομικά της ΔΟΕ.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπαχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο», εντούτοις η ΔΟΕ έχει ήδη δημιουργήσει «αποθεματικά», ύψους περίπου 763 εκατ. Euro, σε περίπτωση απώλειας των Αγώνων.

Ποσό που θα της επέτρεπε να εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες και τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Παράλληλα, ασφαλιστικοί κύκλοι της Αγγλίας αναφέρουν πως η ΔΟΕ έχει ήδη δαπανήσει περίπου 21,8 εκατ. Euro για την ασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης των 872 εκατ. Euro, που «αντλεί» από κάθε διοργάνωση, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του Λονδίνου (στις οποίες απευθύνεται η ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια), θα υποστούν ένα «χτύπημα» που μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δις Euro!

Επιπλέον, εκτός από τις απαιτήσεις των διοργανωτών, θα υπάρξουν αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διαφημιστικές εταιρίες, χορηγούς και ξενοδοχεία.

Εισιτήρια και προκριματικοί

Ένα βασικό ζητούμενο, που προς το παρόν έχει μείνει… αναπάντητο και από την Οργανωτική Επιτροπή του «Τόκιο 2020» και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφορά τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί για τους Αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πληρωθεί περίπου 653 εκατ. Euro σε αγορές του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων 7 εκατ. εισιτηρίων των αγώνων και όλοι περιμένουν την αντίστοιχη ενημέρωση για το τι θα ισχύσει τελικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις προκριματικές διοργανώσεις, η ενημέρωση που έχει δώσει η ΔΟΕ προς τα διεθνή Μ.Μ.Ε. είναι πως το 60% των σειρών έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σίγουρα όμως δεν θα είναι διόλου εύκολη η αναπροσαρμογή όλου του καλενταριού πάνω στα νέα δεδομένα κι εκεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here