Στις αρχές της εβδομάδας η ΕΚΤ «πάγωσε» όλες τις πληρωμές από την ABLV Bank καθώς οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την τράπεζα της Λετονίας ότι «ξεπλένει» δισ. δολαρίων σε παράνομη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων και επιχειρήσεων που συνδέονται με το απαγορευμένο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Η ΕΚΤ υπερασπίστηκε τον εποπτικό της ρόλο για τον τραπεζικό τομέα και τόνισε πως δεν έχει την εξουσία να αποκαλύψει παράνομες δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από την υπόθεση μιας τράπεζας της Λετονίας –η οποία είναι υπό την άμεση εποπτεία της- που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι «ξεπλένει» δισ. δολαρίων από παράνομη χρηματοδότηση.

«Αυτό είναι δουλειά των εθνικών αρχών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της αρχής τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της, χωρίς να αναφέρει την τράπεζα (ABLV) ή τη χώρα (Λετονία).

Η ΕΚΤ δήλωσε πως είχε επιβάλλει μορατόριουμ πληρωμών μετά από μία «κατακόρυφη επιδείνωση της οικονομικής θέσης της τράπεζας», από τις 13 Φεβρουαρίου που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την επιβολή κυρώσεων στην τράπεζα.

Η ABLV είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας με βάση τα assets. Έχει έδρα στη Ρίγα, αλλά έχει επίσης γραφείο στο Λουξεμβούργο και μια θυγατρική στις ΗΠΑ. Εξαρτάται από λογαριασμούς πολιτών κυρίως Ρωσίας και Μολδαβίας.

Στην ανακοίνωσή της η Νουί δήλωσε πως όταν δόθηκαν εποπτικές εξουσίες στην ΕΚΤ, «τα κράτη-μέλη επέλεξαν να κρατήσουν σε εθνικό επίπεδο την ευθύνη για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here