Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Νορβηγίας και Κύπρου. Εδώ και 20 χρόνια, οι δύο χώρες συνεργάζονται μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), της μεγαλύτερης ελεύθερης αγοράς στον κόσμο. Κατά την ίδια περίοδο, η Νορβηγία και η Κύπρος συνεργάστηκαν στο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης μέσω των Επιχορηγήσεων ΕΟΧ και Νορβηγίας (EEA και Norway Grants). 

Για να τιμήσει αυτό το ορόσημο, η Νορβηγική Πρεσβεία διοργανώνει έναν περίπατο (walking event) στην καρδιά της Λευκωσίας, αναδεικνύοντας μερικά από τα εμβληματικά έργα που χρηματοδοτούνται από τη νορβηγική κυβέρνηση μέσω των EEA και Norway Grants. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, στις 4 και μισή το απόγευμα. 

Επόμενες στάσεις θα είναι το Solidarity Network Nicosia in Action (Χρυσαλινιωτίσσης, 30-32), έργο που υλοποιείται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, το Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου φιλοξενείται μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας έργων των τελευταίων 20 ετών, το Κέντρο PRIO Κύπρου (Αρσινόης 52) και το Κυπριακό Μουσείο (Μουσείου 1). Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στις 8 το βράδυ στο Σπίτι της Συνεργασίας (Home for Cooperation, Μάρκου Δράκου 28) στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη, όπου οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν ένα ζωντανό πάρτι με performance από το διακοινοτικό συγκρότημα Island Seeds και τους Zildji & Hiktune Project.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό ορόσημο, η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Κύπρο, κα Lajla Jakhelln, σημειώνει: «Καθοδηγούμενοι από τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθώς και τα αμοιβαία ενδιαφέροντά μας, είμαστε υπερήφανοι για τη συνεπή συνεργασία που έχει ανθίσει μεταξύ της Νορβηγίας και της Κύπρου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους, τις οργανώσεις και τους εμπλεκόμενους οργανισμούς, που τιμούν τη δέσμευση της Νορβηγίας να καλλιεργήσει τον διάλογο και τις διακοινοτικές ανταλλαγές στο νησί. Είμαστε υπερήφανοι που σηματοδοτούμε αυτή την επέτειο και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για μια πράσινη, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη».