Η κατάσταση είναι γνωστή:

 • Το 61% των Ελεύθερων Επαγγελματιών, δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ δηλαδή, λιγότερα από τους υπαλλήλους, εφόσον έχουν, που απασχολούν και λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο με μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο δεν προβλέπει αύξηση φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα δημιουργηθεί όμως ένα νέο ασφυκτικό σύστημα για όσους αποκρύβουν εισοδήματα από την εφορία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

 1. Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (αφορά 450.000 περίπου επιχειρήσεις). Έτσι θα πιστοποιείται ότι κάθε συναλλαγή POS θα καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.
 2. Καθίστανται μέσα στο 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Ηδη χιλιάδες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων απολαμβάνοντας και τα κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί. Ωστόσο, αυτά εκπνέουν φέτος και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επεκταθούν μέχρι τα τέλη του 2024 για όσες ενταχθούν νωρίτερα στο νέο σύστημα. Στον σχεδιασμό είναι και η ένταξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον φάκελο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ζητώντας παρέκκλιση των κανονισμών της Ε.Ε., όπως έχουν ήδη πράξει Ιταλία και Πολωνία.
 3. Εφαρμόζονται καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  POS  παντού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 4. Όλα τα καταστήματα λιανικής θα διαθέτουν POS. Ήδη η απόφαση ελέγχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εφαρμοσθεί άμεσα.
 5. Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
 6. Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
 7. Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.
 8. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται η υποχρέωση λήψης μέτρων δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα καυσίμων, η δημιουργία μητρώου παραβατών και η απαγόρευση συνεργασίας με παραβάτες λαθρεμπορίας. λαθρεμπορίου».
 9. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά
 10. Επιβάλλεται από 01/01/2024, ΦΠΑ και τέλος διαμονής -ισχύουν σήμερα για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια- στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων τύπου Airbnb.