Πτώση δύο μονάδων, στις 99,6, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την καθιερωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ. Η υποχώρηση του δείκτη ήρθε παρά τη βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο και ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών στις υπηρεσίες.

Στην τρέχουσα συγκυρία, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, το οικονομικό κλίμα συνδιαμορφώνεται από διαφορετικούς παράγοντες:

  • Την αναζήτηση κατεύθυνσης στους πρώτους μήνες εκτός των προγραμμάτων,
  • τη διαμόρφωση νέων όρων χρηματοδότησης της οικονομίας,
  • την προεκλογική δυναμική
  • τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.

Παρατηρείται βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυτή με τη σειρά της οδηγεί και σε ανάκαμψη των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Οι αποφάσεις και εξαγγελίες, ιδίως όσες αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. σε φοροελαφρύνσεις, παροχή επιδομάτων, αλλά και αυτές για προσλήψεις μεταβάλλουν τις προσδοκίες των οικονομικών μονάδων.

Στην πλευρά τον προσδοκιών των επιχειρήσεων ευρύτερα, όμως, η εικόνα είναι μικτή τους τελευταίους μήνες.

Σε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών και σε άλλους επιδείνωση, ανάλογα με το αν απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση ή στο εξωτερικό. Άλλωστε, για τις εξωστρεφείς οικονομικές μονάδες, είναι πολύ σημαντικές οι εκτιμήσεις για βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και ιδίως για την εξέλιξη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες από το εξωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here