Η Alpha Bank leader στις 4 από τις τελευταίες 8 μεγάλες συναλλαγές στον τομέα των υποδομών

Στρατηγική προτεραιότητα για την Alpha Bank αποτελεί η υποστήριξη των μεγάλων έργων υποδομών και της κάλυψης του επενδυτικού κενού των τελευταίων ετών, μέσα από τις Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, Νίκο Νεζερίτη, ο οποίος συμμετείχε στο VIII Delphi Economic Forum.

Στρατηγική προτεραιότητα για την Τράπεζα ο κλάδος των υποδομών

Μετά από μία μεγάλη περίοδο υποεπένδυσης στον τομέα των υποδομών, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις καλούνται να καλύψουν «πολύ εντατικά» αυτό το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε, ανέφερε ο κ. Νεζερίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η Alpha Bank έρχεται να στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο».

«Για την Alpha Bank, η στήριξη όλων των μεγάλων έργων υποδομών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, πράγμα που επιβεβαιώνεται από τα αρκετά δισεκατομμύρια που έχουμε διοχετεύσει σ’ αυτό το κομμάτι», πρόσθεσε. Επεσήμανε δε πως «ως Alpha Bank, ήμασταν leaders στις 4 από τις τελευταίες 8 μεγάλες συναλλαγές στον τομέα αυτό, ενώ σε μία από αυτές, στην Εγνατία Οδό, η Τράπεζα λειτούργησε για πρώτη φορά ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν γίνεται να κλείσουμε το επενδυτικό κενό πιο γρήγορα από όσο αυξάνεται το κεφάλαιο των επενδυτών μας». Σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε, «μπορεί να συμβάλει αφενός η προσέλκυση νέων επενδυτών και αφετέρου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης του ΤΑΑ η πλειοψηφία των έργων υποδομών που χρηματοδοτεί η Alpha Bank

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Τράπεζας και στα έργα που εμπίπτουν στον πυλώνα της πράσινης μετάβασης του ΤΑΑ, καθώς, όπως είπε «έχουμε τοποθετηθεί στρατηγικά και στηρίζουμε τους Πελάτες μας σε αυτά τα έργα, τόσο ως χρηματοδότες όσο και ως σύμβουλοι».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Νεζερίτης και στον ρόλο της Τράπεζας στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ψηφιακή μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της ΔΕΗ σε οπτικές ίνες, έργο το οποίο αποτιμάται κοντά στο Ευρώ 1 δισ. και το οποίο χρησιμοποιεί και κεφάλαια του ΤΑΑ.

«Η σημασία του ΤΑΑ είναι πολύ μεγάλη σε τέτοια έργα διότι μειώνεται αισθητά το κόστος και αυτό στο τέλος της ημέρας έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεις ένα σημαντικό ‘προϊόν’ στον καταναλωτή σου με χαμηλότερη τιμολόγηση. Βλέπουμε, λοιπόν, από τη μία ότι το ΤΑΑ μπορεί να ξεκλειδώσει κεφάλαια και από την άλλη να υπάρχει κάποιο σημαντικό όφελος για τον τελικό καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεζερίτης για να καταλήξει: «Η Alpha Bank έχει τη βούληση, την εμπειρία και την τεχνική επάρκεια να χρηματοδοτήσει χρήσιμα και βιώσιμα έργα υποδομών και όταν τα έργα που υλοποιούνται είναι χρήσιμα και ανταποδοτικά αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σωστή λειτουργία του έργου, η οποία αποτελεί και πηγή της απόδοσης που θα λάβουν οι επενδυτές και οι τράπεζες».

Η περίπτωση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι εχθές, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων συμμετείχε ως συντονιστής και ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο Αεροδρομίων (ACI Europe’s 14th Regional Airports Conference & Exhibition) που διεξήχθη στα Χανιά. Μεταξύ άλλων, σημαντικό θέμα συζήτησης και ανάλυσης στο παραπάνω συνέδριο ήταν η χρηματοδότηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων από την Alpha Bank που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αναδοχή που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί από ελληνική τράπεζα