Η επόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά , το 2020, δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη. Η επικείμενη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Σε ορισμένες περιοχές θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών και σε άλλες θα καταγραφεί σημαντική μείωση.

Παράδειγμα:

  • Στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι εμπορικές τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει  σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
  • Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε επιπλέον έσοδα 400-500 εκατ. ευρώ από την φορολογία των ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ επειδή προβλέπεται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων τα οποία σήμερα υπολογίζονται με 1 ευρώ το στρέμμα ανεξαρτήτως της τοποθεσίας που είναι.

Η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.  Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία βάσει συγκριτικών στοιχείων και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, οι οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here