Πράσινες “προδιαγραφές” και πιστοποιήσεις φέρει το νέο απόκτημα της Capital Ship Management Corp., συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Το νεότευκτο δεξαμενόπλοιο AVAX ναυπηγήθηκε από το Hyundai Vietnam Shipyard Co Ltd. και πρόκειται για ένα πλοίο με με πιστοποιήσεις Wind-Assisted Ready και HVSC-Ready από τον νηογνώμονα ABS.

Το AVAX αποτελεί το τρίτο από τα έξι αδελφά πλοία που παρήγγειλε και παρέλαβε η εταιρεία του κ. Μαρινάκη εντός 2023, με φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό.

Η πιστοποίηση HVSC-Ready σχετίζεται με πλοία εξοπλισμένα με συστήματα σύνδεσης υψηλής τάσης με την ξηρά, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν στο μέλλον, ενώ η πιστοποίηση Wind-Assist Ready αφορά καράβια που μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα πρόωσης που αξιοποιούν τον άνεμο για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Το M/T «Avax» έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατό με μελλοντικές προδιαγραφές όπως το ΙΜΟ EEDI Phase 3 και έχει πιστοποιηθεί με το ABS SUSTAIN-1 (2020), που αναδεικνύει την τήρηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμβατότητα του πλοίου με τον κανονισμό ΙΜΟ Tier III για μειωμένες εκπομπές NOx και οι πιστοποιήσεις ENVIRO, Wind-Assisted Ready, HVSC-Ready, LNG Fuel Ready και IHM για ασφαλή ανακύκλωση, το καθιστούν ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, τεχνολογικά προηγμένα και αποτελεσματικά πλοία στον παγκόσμιο στόλο των δεξαμενόπλοιων MR, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της εταιρείας.