Ξανά στο στόχαστρο του δικτύου Al Jazeera η Κύπρος, αυτή τη φορά σε έρευνα για το αγγλικό ποδόσφαιρο που ήταν και η αφορμή να ασχοληθεί με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη και που οδήγησαν στις παραιτήσεις του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Τόσο στα τρία ηχητικά βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας όσο και σε βίντεο που δημοσίευσε αργότερα, η Κύπρος εμπλέκεται από Βρετανό πρώην αστυνομικό της Scotland Yard για το επενδυτικό της πρόγραμμα, αφού φέρεται να αναφέρει σε υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera ότι δεν είναι δύσκολο να δοθεί κυπριακή υπηκοότητα σε ξένο επενδυτή, που ενδιαφερόταν να ξεπλύνει χρήματα αγοράζοντας αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα.

Στα τρία ηχητικά ντοκουμέντα του Al Jazeera, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του χθες, οι δημοσιογράφοι, λειτουργώντας υπό κάλυψη παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, φτάνοντας πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα στο τρίτο ηχητικό, γίνεται αναφορά στα γνωστά γεγονότα με το ΚΕΠ και τον τρόπο που οδηγήθηκε η ομάδα των υπό κάλυψη δημοσιογράφων στην Κύπρο και τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τίτλο The Cyprus Papers Undercover. Όπως φαίνεται στα βίντεο, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera συνάντησαν τον Κρίστοφερ Σάμιουελσον, χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με εξειδίκευση σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για ποδοσφαιρικές ομάδες.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι πως ο εν λόγω σύμβουλος κατά τη δεκαετία του 1990 φέρεται να μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ολιγαρχών έξω από τη Ρωσία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι θα διασφαλίσει ότι ο εγκληματίας επενδυτής που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν θα εγκριθεί από την English Football League. Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο κ. Σάμιουελσον λέει στους δημοσιογράφους του Al Jazeera ότι: “Έχω μια ιδέα για το πώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε την Αγγλική Φούτμπολ Λιγκ (EFL). Μπορώ να πιέσω τη Φούτμπολ Λιγκ” λέει. “Θα το διαχειριστούμε. Απλώς θα επινοήσουμε”.

Στη συνέχεια ο Σάμιουελσον μεταφέρει τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου στην πόλη Ντέρμπι, όπου συναντούν τον Μελ Μόρις ιδιοκτήτη της ομάδας Ντέρμπι Κάουντι και διαπραγματεύονται μια συμφωνία για την αγορά του σωματείου και του γηπέδου έναντι 99 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών.

Στη συνέχεια, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος λέει πώς αυτός και ένας συνεργάτης του, ο Keith Hunter –ένας ιδιωτικός ερευνητής και πρώην ντέντεκτιβ της Scotland Yard– χρησιμοποιούν “βρώμικα κόλπα” για να διευκολύνουν τις συμφωνίες. Ο Samuelson και ο Hunter διαβεβαιώνουν επίσης ότι μπορούν να βοηθήσουν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους να αποκτήσουν ένα νέο διαβατήριο για τον εγκληματία πελάτη τους –και να του δώσουν μια νέα ταυτότητα για να εξαπατήσουν εντελώς τις ποδοσφαιρικές Αρχές. “Το κάναμε πολλές-πολλές φορές για άλλους που, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το αφεντικό σας”, λέει ο Χάντερ.

Σε κάποια στιγμή ο Keith Hunter μιλά στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους για τις επαφές του στην Κύπρο. Έτσι οδηγήθηκε η ομάδα των υπό κάλυψη δημοσιογράφων στην Κύπρο, με τα γνωστά γεγονότα.

Κύπριος υπουργός στο Λονδίνο “έκλεισε” υπόθεση Ρώσου

Στο βίντεο γίνεται αναφορά σε μια υπόθεση Ρώσου που είχε διαφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει αφού βρισκόταν στη λίστα της Europort και υπουργός της κυπριακής Κυβέρνησης, που δεν κατονομάζεται, βρέθηκε στο Λονδίνο και στο κυπριακό προξενείο όπου φέρεται να έκλεισε η υπόθεση. Η όλη διαδικασία έγινε εκεί χωρίς ποτέ ο Ρώσος να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, όπως ισχυρίζεται στο βίντεο ο ντετέκτιβ.

Περαιτέρω, οι Βρετανοί εξηγούν στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους πόσο απλή είναι η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου στην Κύπρο, ακόμα και για πρόσωπα χωρίς καθαρό μητρώο και καταζητούμενους. Γίνεται επίσης αναφορά και στην απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό για το κόστος του διαβατηρίου για τον υποτιθέμενο Κινέζο επενδυτή, το οποίο θα εκδιδόταν σε οκτώ εβδομάδες με την προϋπόθεση η επένδυση να άγγιζε τα 10 εκατομμύρια.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here