Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση Δυτικής Αφρικής συμφώνησε με τη Γαλλία για αλλαγές στο νόμισμα που χρησιμοποιούν οχτώ χώρες της περιοχής.

Το πρώην, πλέον φράγκο δυτικής Αφρικής (Franc CFA), θα μετονομαστεί σε Eco, αλλά θα παραμείνει συνδεδεμένο με το ευρώ. Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση των χωρών να διατηρούν το 50% των αποθεματικών τους στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απόφαση για το νέο νόμισμα, κάνοντας λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση. «Το Eco θα γεννηθεί το 2020, το χαιρετίζω», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον Ουταρά. Το φράγκο δυτικής Αφρικής θεωρείτο απομεινάρι της αποικιοκρατικής περιόδου και της «Francafrique» του χαλαρού ιστού επιρροής που διατηρεί το Παρίσι στις πρώην αποικίες του. Οι υπερασπιστές του Franc CFA επισήμαιναν ότι το νόμισμα αυτό, στα 74 χρόνια της ύπαρξής του, έφερε σχετική νομισματική σταθερότητα στις χώρες που το χρησιμοποιούν. Ο Μακρόν είχε δηλώσει από το 2017 ότι επαφίεται στις αφρικανικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Το Φράγκο Δυτικής Αφρικής χρησιμοποιείται σήμερα στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα Μπισάου, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαλί, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη και το Τόγκο. Οι αλλαγές δεν αφορούν τις έξι χώρες της Κεντρικής Αφρικής που χρησιμοποιούν το νόμισμα αλλά ανήκουν σε μια ξεχωριστή νομισματική ένωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here