Με νέο αγοραστικό σήμα και τιμή- στόχο στα 21,5 ευρώ για τη MYTILINEOS «χαιρέτισε» η Citigroup τα μεγάλα κέρδη από το αλουμίνιο και τα μεγαλύτερα του αναμενομένου EBITDA στον ηλεκτρικό τομέα, του ομίλου στο τρίτο τρίμηνο. Ουσιαστικά το Citi δίνει περιθώρια ανόδου στη μετοχή, 37% από τα επίπεδα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ αναμένει μερισματική απόδοση 2,8%.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της MYTILINEOS, τονίζουν τα δυνατά σημεία του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας και της επιτρέπουν να κεφαλαιοποιήσει τις ισχυρότερες τιμές ενέργειας. Ταυτόχρονα, το ενεργειακό κόστος στις δραστηριότητές της στο αλουμίνιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αντισταθμισμένο, λόγω της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα EBITDA του ομίλου στα 88 εκατ. ευρώ, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Citi  για 92 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αλλά το μείγμα της κερδοφορίας στο τρίμηνο ήταν ενθαρρυντικό με τα EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνονται κατά 80% σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή συν 40% πάνω από τις προσδοκίες της Citi.

Τα ενθαρρυντικά EBITDA, προέκυψαν κυρίως από την μεγαλύτερη του αναμενομένου, ανάκαμψη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, λόγω των ακριβών τιμών ενέργειας στις αγορές. Στο μεταξύ τα EBITDA από τον κλάδο αλουμινίου, παρέμειναν σταθερά, με εμπόδια από την αύξηση στα μη ενεργειακά κόστη.

Η επανεκκίνηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μετά από συντήρηση συνέβαλε στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 39% στο τρίμηνο. Ωστόσο, η αύξηση των εσόδων στην επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερη κατά 54% σε τριμηνιαία βάση.

Ως αποτέλεσμα, τα EBITDA στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 80%. Η Citi επισημαίνει ωστόσο ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κερδοφορία της επιχείρησης λιανικής ενέργειας, η οποία ήταν ζημιογόνα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και έχει περιορισμένη ευελιξία να πιέσει για αύξηση των τιμολογίων βραχυπρόθεσμα.

Οι όγκοι παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου παρέμειναν σταθεροί με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 13%. Η Mytilineos φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αυξήσει τις τιμές ενώ η διοίκηση είπε ότι έχει εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές του αλουμινίου LME προκειμένου να εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Το καθαρό χρέος ήταν υψηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κοντά στο επίπεδο που έχει υπολογίσει η Citi ότι θα διαμορφωθεί το καθαρό χρέος για το σύνολο του 2021. Ο συνδυασμός υψηλότερου κεφαλαίου κίνησης και επιταχυνόμενων δαπανών επέκτασης συνέβαλε σε υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες στο τρίμηνο, εκτιμά ο οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here