Έναν ακόμη..  σκόπελο σε επίπεδο ανταγωνισμού, ενδέχεται να συναντήσει κατά το επόμενο διάστημα το ελληνικό γιαούρτι στην αγορά των ΗΠΑ. Το πανίσχυρο FDA (Food & Drugs Administration) κατόπιν σχετικής οδηγίας από την κυβέρνηση Τραμπ, βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης/επαναπροσδιορισμού των κανόνων για τα προϊόντα που μπορούν να αποκαλούνται «γιαούρτι», βάσει των συστατικών και των λιπαρών που περιέχονται στη συσκευασία.

Σύμφωνα με αναφορά του ελληνικού Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Ν. Υόρκης, η είδηση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην αμερικανική γαλακτοβιομηχανία, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις προς την αρμόδια αρχή Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (F.D.A.).

Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι στο πλαίσιο «εκσυγχρονισμού» των σχετικών κανονισμών του FDA, ενδεχομένως να επαναληφθεί το προηγούμενο καταχρηστικής αποδοχής του όρου «γάλα» για ροφήματα που δεν προέρχονται από αγελάδες ή αμνοερίφια, αλλά από καρύδα ή σόγια.

Επιπροσθέτως, το FDA πρόκειται να αναθεωρήσει τους κανονισμούς αναφορικά με το τι μπορεί να αποκαλείται κανονικό (“regular”) γιαούρτι σε αντιπαραβολή προς το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (“yogurt” versus “lowfat yogurt”), ώστε να επιτρέπεται πλέον να περιέχονται στο προϊόν και λιπαρά με προέλευση από καρύδα ή σοκολάτα.

Αναμένεται να δούμε λοιπόν τί μπορεί να σηματοδοτήσει η νέα νομοθεσία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν γιαούρτι και κυρίως για την ΦΑΓΕ, που λειτουργεί παραγωγική μονάδα στην βιομηχανική περιοχή του Johnstown στην πολιτεία της Ν. Υόρκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here