Νέες παρατάσεις έλαβαν οι οδηγίες αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα, οι νέες οδηγίες για τις πτήσεις εσωτερικού θα ισχύουν έως την Δευτέρα 12 Απριλίου  και ώρα 06:00 το πρωί,  ενώ για τις πτήσεις εξωτερικού έως την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Πτήσεις εσωτερικού

Η αεροπορική οδηγία, Covid-19 notam, η οποία περιλαμβάνει πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού, δηλαδή ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς – επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα

 Η notam και όλες οι ακόλουθες οδηγίες πτήσεων εξωτερικού, προβλέπουν απαγόρευση εισόδου στην χώρα των Υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 10 χωρών:

  • Ην. Βασίλειο,
  • Αυστραλία,
  • Νέα Ζηλανδία,
  • Νότια Κορέα,
  • Ταϋλάνδη,
  • Ρουάντα,
  • Σιγκαπούρη,
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
  • Ρωσία και
  • Ισραήλ.

Επτά ημέρες καραντίνα

Για όλους τους αφιχθέντες από το εξωτερικό από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωτικός ο προληπτικός περιορισμός κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής. Αυτός δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Χωρίς καραντίνα

Από τον περιορισμό κατ’οίκον εξαιρούνται όλοι οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι). Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους,

β) Της αρνητικής διάγνωσής τους κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για SARS-CoV-2  με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο υποχρεωτικός προληπτικός περιορισμός επτά ημερών ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αφιχθέντες από το εξωτερικό αλλά και για τους αφιχθέντες από το Ισραήλ που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αρνητικό  τεστ 72 ωρών

Για τις διεθνείς αφίξεις  απαιτείται αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη των ταξιδιωτών. Υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια βάση του PLF.

Υποχρεωτικό rapid test άφιξης

Για όλους τους επιβάτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται επιπρόσθετα όλων των άλλων μέτρων υποχρεωτικό rapid test κατά την άφιξη τους.

7ήμερη καραντίνα και νέο PCR test

Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να βγουν από την καραντίνα θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί η επταήμερη καραντίνα.

Συμπλήρωση Passenger Locator Form

Υποχρεωτική  είναι η συμπλήρωση της φόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

 Ταξιδιώτες από Ρωσία

Για τους Ρώσους (μόνιμους κάτοικους)  προβλέπονται αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και με  ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 4.000 επιβατών την εβδομάδα.
Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Πηγή: www.ypa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here