Με έδρα στις ΗΠΑ και εγκαταστάσεις στη Πάτρα η «ελληνικής καταγωγής» Advent Technologies Holdings, Inc. (“Advent”), επιταχύνει την αναπτυξιακή της πορεία, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σε κορυφαία εταιρία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου.

Η Advent ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2006 και έχει την έδρα της στη Βοστόνη των ΗΠΑ από το 2012. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την εισαγωγή της στο NASDAQ ως την πιο επιτυχημένη για «ελληνικό» startup μέχρι σήμερα. Η εταιρία, μέσω της συγχώνευσης, πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στόχος της εταιρείας είναι να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ανάγκη για παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Επέκταση παρουσίας με στρατηγικές συμφωνίες και εξαγορές

Μόλις λίγους μήνες μετά την είσοδό της στο NASDAQ, το Φεβρουάριο του 2021, η Advent προχωρά σε στρατηγικές επιχειρηματικές συνεργασίες και εμπορικές συμφωνίες, επεκτείνει την παρουσία της σε νέες διεθνείς αγορές και ενισχύει την παραγωγική της δυνατότητα με εξαγορές καινοτόμων εταιριών σε Γερμανία, Δανία και ΗΠΑ με στόχο πάντα να αξιοποιήσει τις προοπτικές που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου.

Σε διεθνές επίπεδο

Η Advent Technologies προχώρησε στην εξαγορά της εταιρίας UltraCell στη Silicon Valley, σε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και σε συμφωνία για την απόκτηση των επιχειρήσεων συστημάτων κυψελών καυσίμου του γερμανικού Ομίλου fischer με αντίτιμο συνολικής αξίας 52 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Όμιλο fischer, η Advent αποκτά τη SerEnergy, εταιρία-μέλος της fischer με έδρα τη Δανία και θυγατρική εταιρία στις Φιλιππίνες, καθώς και τη fisher eco solutions με έδρα τη Γερμανία. H SerEnergy είναι πρωτοπόρος εταιρία στην παροχή συστημάτων κυψελών καυσίμου που χρησιμοποιούνται για την παροχή ενέργειας σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας (4G, 5G) και αντικαθιστούν τις γεννήτριες diesel σε πολλές εφαρμογές εκτός δικτύου (off-grid). Με την εξαγορά της Serenergy, η Advent επεκτείνεται στην Ασιατική αγορά και αποκτά πλήρως λειτουργικές βιομηχανικές μονάδες προηγμένης τεχνολογίας σε Δανία και Γερμανία, ενώ σε συνδυασμό με την εξαγορά της UltraCell, αναδύεται σε παγκόσμιο ηγέτη σε νέες εφαρμογές ενέργειας για την αμυντική βιομηχανία.

Στην Ελλάδα

Η Advent Technologies διακρίνει σημαντικές επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, συμμετέχει, μέσω του έργου Green HiPo, στην πρωτοβουλία «White Dragon» που στοχεύει στη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια και στις τεχνολογίες υδρογόνου. Παράλληλα, διερευνά τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με δυνατότητες εξέλιξης σε κέντρο παραγωγής στην περιοχή της Αττικής αλλά και στη Δυτική Μακεδονία ενώ ήδη έχει επεκτείνει την ερευνητική δραστηριότητά της στην Πάτρα.

Η επενδυτική πρόταση, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, έχει στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια, που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας υδρογόνου.

Στόχος του έργου «White Dragon» είναι η ανάπτυξη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Βιομηχανικής Έρευνας Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κέντρου Υδρογόνου, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας Υψηλής Τεχνολογίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Συντονιστής του έργου θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ η πρόταση κατατέθηκε σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy SA (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here