Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν οι φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο σήμερα, ενώ, ακόμα και αν συνυπολογιστεί το πρόσθετο κόστος της ανάπτυξης των απαραίτητων δικτύων για να τις στηρίξουν, εξακολουθούν να είναι πολύ ανταγωνιστικές απέναντι στον λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

Κατ’ επέκταση, η προσθήκη 1,7 GW νέων ΑΠΕ το 2023, και συγκεκριμένα 1,2 GW φωτοβολταικών και 500 MW αιολικών σταθμών, «σπάει» το ρεκόρ σε νέους σταθμούς ΑΠΕ που είχε επιτευχθεί το 2022 (όταν προστέθηκε 1,5 GW).

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά παραμένει αμείωτο, με πλήθος σταθμών ΑΠΕ υπό σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση σε διάφορα στάδια, γεγονός που καθιστά επιτεύξιμο τον αισιόδοξο στόχο του 2030.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, επιχειρείται η δημιουργία μιας ολόκληρης νέας αγοράς εκ του μηδενός με τα υπεράκτια αιολικά. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου αναμένεται να αναπτυχθεί η τεχνολογία των πλωτών αιολικών, λόγω του μεγάλου αιολικού δυναμικού της.

Η ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μέσα στο 2023 προσφέρει την πιο σταθερή βάση για να πατήσουν οι προσπάθειες των ομίλων του κλάδου και να αποκτήσει η χώρα μας αυτήν τη νέα «πράσινη» πηγή ενέργειας ώς τα τέλη της δεκαετίας. Ήδη, το ενδιαφέρον από επενδυτές είναι έντονο και προχωρούν στις πρώτες συμφωνίες για να εγκατασταθούν τα υπεράκτια αιολικά στις ελληνικές θάλασσες.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ