Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας προετοιμάζει και πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο δεκαήμερο η ΕΚΤ όπως προανήγγειλε, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ έρχεται από πριν για να προλάβει τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, ώστε να διαμορφώσει ένα κλίμα ασφάλειας στις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που όπως φαίνεται, θα χρειαστεί μία μεταβατική περίοδος για τις οικονομίες, μέχρι να λήξει η κρίση της πανδημίας. Και η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη, να αφήσει ξεκρέμαστες οικονομίες και αγορές, με φόντο και τη μετάλλαξη Δέλτα του ιού, η οποία απειλεί.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η κα Λαγκάρντ, έστειλε σήμα ότι ενδέχεται να ληφθούν νέα μέτρα την επόμενη χρονιά για τη στήριξη της Ευρωζώνης, αφότου ολοκληρωθεί το τρέχον έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Μάλιστα η κα Λαγκάρντ είπε, ότι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ης Ιουλίου θα έχει τώρα «μερικές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και αλλαγές».

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση», ανέφερε την Κυριακή στη Βενετία, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20. «Δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας, σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση».

Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει πως το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) θα τρέξει «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθηθεί από μια «μετάβαση σε μια νέα μορφή» είπε, χωρίς ωστόσο να το αναλύσει.

Πρόσθεσε ακόμα πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί πότε θα μπορούσε να μειωθεί η τόνωση, λέγοντας ότι είναι μόνο «επιφυλακτικά αισιόδοξη» για την ανάκαμψη, καθώς η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για τις προσπάθειες επιστροφής στην κανονική ζωή. Ενώ ο πληθωρισμός θα καταγράψει αύξηση φέτος, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι θα είναι προσωρινή.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here