Το νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου θα είναι επιφορτισμένο με την υποχρέωση να προβεί στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές. Η επίσπευση της ημερομηνίας για έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας στις αρχές Ιουλίου μεταθέτει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Από τη μεριάς της η κυβέρνηση βέβαια αφήνει να εννοηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν έτοιμες για την διαμόρφωση των νέων τιμών ζώνης αλλά η πολιτική αβεβαιότητα ως προς το θέμα της πολιτικής ηγεσίας ως προς το χρονικό πλαίσιο της διεξαγωγής των εκλογών δεν επέτρεπε στην υλοποίηση της αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να μην υπάρξουν λοιπόν προστριβές με τους φορολογουμένους, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις αντικειμενικές αξίες, “πετώντας το μπαλάκι” της υποχρέωσης στη νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσουν τις περυσινές εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών ακινήτων, οι οποίες δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναπροσαρμογή των αξιών το 2018. Και αυτό καθώς οι τιμές που είχαν προτείνει προέβλεπαν αύξηση σε αρκετές περιοχές των νοτίων και δυτικών προαστίων που το κατασκευαστικό κόστος είναι υψηλότερο από τις τιμές ζώνης του υπουργείου Οικονομικών. Αντίστοιχα δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της Περιφέρειας προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των αξιών σε 4.132 περιοχές στην ελληνική επικράτεια – η κυβέρνηση είχε διατηρήσει πέρυσι τις τιμές στα ίδια επίπεδα με την εξαίρεση ότι προχώρησε σε μικρές αυξήσεις αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών. Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημαντική ενίσχυση της αγορά ακινήτων για φέτος.

Τι θα συμβεί με ΕΝΦΙΑ

Ο φόρος του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται πως θα αναρτηθεί στα τέλη Αυγούστου στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Δηλαδή, όσοι περιμένουν να δουν μειωμένο τον λογαριασμό θα πρέπει να περιμένουν τρεις μήνες ακόμα. Ωστόσο, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλλά αυτοί που θα δουν πραγματική μείωση τελικά ποιοι είναι;

  • Περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας ώς 60.000 ευρώ, θα δουν μειωμένο το εκκαθαριστικό κατά μέσον όρο 55 ευρώ.
  • Για τους περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους με ακίνητα αξίας ώς 100.000 ευρώ, η μέση μείωση φόρου υπολογίζεται σε 88 ευρώ,
  • για ακίνητα ώς 150.000 ευρώ η μέση μείωση φόρου διαμορφώνεται στα 57 ευρώ, ενώ
  • για ακίνητα ώς 200.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται σε 21 ευρώ κατά μέσον όρο.

Το ποσό που μαζεύεται στα ταμεία από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Τελικά το “μάρμαρο του ΕΝΦΙΑ” θα συνεχίσει να το πληρώνει η μεσαία τάξη, καθώς όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και μετά, δεν πρόκειται να δουν καμιά έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που διαθέτουν ακίνητη περιουσία από 250.000 ευρώ και πάνω ανέρχονται σε 450.000 φορολογούμενους πολίτες.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπάρχει τεράστιο ΨΕΜΑ στους αριθμούς των ιδιοκτήτων με μεγάλη περιουσία διότι εξαιρετικά πολλοί έχουν δηλώσει ΨΕΥΔΗ στοιχεία… ειδικά αυτοί στα «πολυτελή» νησιά…

    Το αποτέλεσμα είναι να πέφτει το μάρμαρο σε εκείνους που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταργηθεί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here