Στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών κατέρρευσε η τουρκική λίρα, φθάνοντας ακόμα και τις 9,19 λίρες ανά δολάριο. Η νέα πτώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες τη νύχτα προχώρησε εκ νέου σε απολύσεις στελεχών στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διεθνή μέσα, ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά τη νύχτα, ώρες αφότου συναντήθηκε με τον Sahap Kavcioglu, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε δύο αναπληρωτές διοικητές, οδήγησε την τουρκική λίρα σε νέα κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 60% της αξίας της.

O Ugur Namik Kucuk ήταν το μόνο μέλος της οκταμελούς επιτροπής νομισματικής πολιτικής που αντιτάχθηκε στις μειώσεις των επιτοκίων που επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Semih Tumen, είχε ενημερωθεί επίσης ότι θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του Kavcioglu.

Ο Πρόεδρος απομάκρυνε επίσης τον Abdullah Yavas, ένα μακροχρόνιο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, ο οποίος είχε δεχθεί κριτική στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το γεγονός ότι ζει στις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω του ισχυρού δολαρίου και των ανησυχιών των επενδυτών για την τουρκική οικονομική και εξωτερική πολιτική, έχανε 1% κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στις 9,19 λίρες ανά δολάριο. Αυτή την ώρα, εξακολουθεί να χάνει 0,9% και βρίσκεται στις 9,171 λίρες ανά δολάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here