γράφει η Ειρήνη Τσεσμελή

  • ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ 25% ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
  • 2η ΦΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΠΑΘΗ ΟΜΑΔΕΣ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021 ΜΕΤΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

 Στα πλαίσια συνεργασίας μας με τους φορείς, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας περιουσίας κ. Απόστολο Βεσσυρόπουλο όπου συζητήθηκε η μετά κορονοϊού εικόνα  της  αγοράς κατόπιν διακοπής των δραστηριοτήτων στο σύνολο της χώρας.

Ο κ. Δημήτρης Δημητρίου, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, με πρόταση που είχε καταθέσει στις αρχές Μαρτίου για την παροχή ποσοστού έκπτωσης (refund) σε όσους καταβάλουν εμπρόθεσμα, βεβαιωμένες οφειλές και ΦΠΑ με σκοπό την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το μέτρο αυτό τελικά υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε με ΠΝΠ αμέσως μετά δίνοντας κίνητρα αφού η έκπτωση 25% ήταν γενναία και προστάτεψε τη ρευστότητα τους.

 

Μετά την επιτυχή απήχηση που είχε στην αγορά και τους φορολογούμενους ο Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή του ευνοϊκού αυτού μέτρου, ενώ βρίσκεται υπό μελέτη το πλαίσιο διεύρυνσης του χρόνου εφαρμογής της έκπτωσης 25%  επί των συνολικών φόρων  έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιπρόσθετα συζητήθηκε η απήχηση που είχε η επιστρεπτέα προκαταβολή στην αγορά και πραγματικά έδωσε μια μικρή ανάσα στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες όλης της χώρας. Ο  Υφυπουργός ενημέρωσε ότι είναι στα άμεσα σχέδια του η εφαρμογή της 2ης Φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια περίπου στο τέλος Ιουνίου.

Το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την μεγαλύτερη στήριξη και τόνωση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Ακόμη κατόπιν αιτήματος που είχε κατατεθεί από τον Σύλλογο  Μονογονεϊκής Οικογένειας, σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν επιδόματα που λαμβάνουν οι κοινωνικά ευπαθή ομάδες, ζητήθηκε ο διαχωρισμός των τεκμηρίων διαβίωσης από το πραγματικό εισόδημα,  και αναφέρθηκαν  τα κάτωθι:

  • Πολλοί είναι οι δικαιούχοι που άδικα δεν λαμβάνουν επίδομα αφού τα τεκμήρια διαβίωσης είναι τροχοπέδη στα επιδόματα.

Επισημάνθηκε ότι πάρα πολλές οικογένειες είναι σε δεινή κατάσταση, δεν έχουν κανένα εισόδημα, πλήττονται από την ανεργία και πραγματικά καλύπτουν άμεσες και βασικές ανάγκες  των παιδιών τους με τα επιδόματα που κάποιες έχουν την τύχη να λαμβάνουν.

Ο Υφυπουργός έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον του κατανοώντας απόλυτα την κατάσταση που εν μέσω Πανδημίας πλήγηκαν πλήθος οικογενειών.

Μας ενημέρωσε ότι υπεύθυνη για τα επιδόματα  και την κοινωνική αλληλεγγύη  είναι η κ. Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου .

Εφόσον η ίδια εξετάσει το θέμα που έχει κατατεθεί στο γραφείο της εδώ και μερικές ημέρες και συγκεκριμένα από τις 03.06.2020 ο Υφυπουργός συμφώνησε να υπογράψει, άμεσα για την αποσύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης από τα πραγματικά  εισοδήματα, προκειμένου όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια στο σύνολό τους να είναι δικαιούχοι.

Είμαστε λοιπόν σε αναμονή για τις αποφάσεις της κ. Μιχαηλίδου.

Τέλος στο ερώτημα εάν τα τεκμήρια θα καταργηθούν, αφού είχε κατατεθεί σχετικό  αίτημα στο γραφείο του κ. Πιτσιλή από τον Ιανουάριο του 2020 από τον Σύλλογο Μονογονεϊκή Οικογένεια & Γυναίκα και εφόσον χρίζει κυβερνητικής απόφασης όπως είχαμε ενημερωθεί,  ο κ .Υφυπουργός  που είναι ο πλέον αρμόδιος και απόλυτα γνώστης σε σχέση με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις  μας ενημέρωσε ότι, θα είναι επόμενος στόχος της κυβέρνησης αφού τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών ώστε προς το τέλος του 2021 τα τεκμήρια να αποτελούν παρελθόν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here