Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Zara, Amancio Ortega, εκμεταλλεύεται την φάση της ύφεσης στη ζήτηση και τις τιμές των εμπορικών ακινήτων ως μια ευκαιρία να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία φθηνά, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού δίνει το πλεονέκτημα σε επενδυτές χωρίς χρέη. Η Pontegadea, ο όμιλος προσωπικών επενδύσεων του Ortega ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, επεκτείνει τις συμμετοχές του σε ακίνητα μέσω μιας στρατηγικής «buy the dip». Το ισπανικό fund, το οποίο κατέχει το 59% της μητρικής εταιρείας Inditex της Zara, ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο 10 εξαγορές αξίας 1,1 δισ. ευρώ που καλύπτουν logistics, γραφεία και κατοικίες.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της συγκεντρώνεται στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει το κτίριο Adelphi και το Devonshire House στο Λονδίνο και τα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ. Καθώς η Pontegadea διαθέτει ρευστό από το μερίδιό της στην Inditex και δεν χρειάζεται να αναλάβει χρέη, έμεινε ανεπηρέαστη από τα υψηλά επιτόκια που έχουν ωθήσει τον όγκο των συναλλαγών κάτω από περισσότερο από 50% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο. Ο Roberto Cibeira, διευθύνων σύμβουλος της Pontegadea, ανέφερε στους Financial Times ότι ο όμιλος παρατήρησε «μια προσαρμογή τιμών στην Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» τους τελευταίους μήνες. “Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή στιγμή για επενδυτές με χαμηλό χρέος, δεδομένης της αυστηρότητας των πιστωτικών όρων, που μειώνει τον ανταγωνισμό για πιθανές εξαγορές λογικού μεγέθους. Στην περίπτωση της Pontegadea, μας προσφέρονται περιουσιακά στοιχεία σε διμερείς διαδικασίες και σε πολλές περιπτώσεις εκτός αγοράς [προτού δημοσιοποιηθούν] ειδικά σε logistics, λιανική πώληση, γραφεία και υποδομές” είπε.

Η Pontegadea “επισκιάζεται” σε μέγεθος από ελάχιστα family offices, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Bill Gates, Jeff Bezos και Sergey Brin, καθώς και των ιδιοκτητών της Chanel και της οικογένειας του ιδρυτή της Walmart, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund.

Μόνο τον περασμένο μήνα, η Pontegadea ξόδεψε 113 εκατομμύρια δολάρια σε μια αποθήκη ψύξης στην περιοχή του Μαϊάμι και 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα κέντρο διανομής στην Ολλανδία που χρησιμοποιεί η Primark. Αυτές οι συμφωνίες αύξησαν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε περίπου 20 δισ. ευρώ και σε 11 χώρες.

Η Savills, ο παγκόσμιος όμιλος ακινήτων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δανειστές άρχισαν να φτάνουν στο όριο της ανοχής τους και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι «καταλύτης» για τις συμφωνίες το 2024. Η Pontegadea δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον του κλάδου των γραφείων που αποτελούν 40-50% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι ένοικοι είχαν τροποποιήσει τον χώρο των γραφείων τους, αλλά κανένας δεν επιδίωξε να κάνει περικοπές. Τα μόνα ακίνητα του ταμείου εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής είναι δύο κτίρια λιανικής στη Νότια Κορέα.

Ο Ορτέγκα, ο οποίος ξεκίνησε το 1963 στη Γαλικία με ένα εργαστήριο στο σπίτι φτιάχνοντας φορέματα και ρόμπες, είναι ο 13ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Φέτος η Pontegadea πρόκειται να λάβει περίπου 2,2 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τις μετοχές της στην Inditex, η οποία κατέχει τη Zara καθώς και τις Massimo Dutti και Bershka. Ετησίως, κερδίζει επιπλέον €800-900 εκατομμύρια έσοδα, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, από τις επενδύσεις της, μεταξύ των οποίων και εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Pontegadea επανεπενδύει τα περισσότερα από αυτά τα μετρητά. Μόνο ένα μέρος διοχετεύεται στον Ορτέγκα και την οικογένειά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ