Το test, αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ήδη παρουσιάζει ακρίβεια σε ποσοστό 90%. 

Μία απλή και φθηνή εξέταση αίματος η οποία ανιχνεύει σε μόλις 10 λεπτά τις διαφορές στο DNA μεταξύ των καρκινικών και των υγιών κυττάρων, ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την έγκαιρη ανίχνευση οποιουδήποτε τύπου καρκίνου στο σώμα.

Αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται ο καρκίνος, ούτε πόσο προχωρημένος είναι, το νέο τεστ δίνει μια έγκαιρη προειδοποίηση στους γιατρούς για να ψάξουν περισσότερο το ζήτημα.

Το test προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, ήδη παρουσιάζει ακρίβεια σε ποσοστό 90%! Τη σχετική δημοσίευση έκαναν οι ερευνητές στο περιοδικό «Nature Communications».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, το DNA των καρκινικών κυττάρων προσκολλάται γερά στα νανοσωματίδια του χρυσού, δίνοντας μια άμεση ένδειξη για το κατά πόσο υπάρχει καρκίνος σε έναν άνθρωπο, ακόμη και αν δεν έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα της νόσου. Αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα κάπου στο σώμα, ένα υγρό που χρησιμοποιείται στο τεστ, αλλάζει χρώμα σε ροζ και αποκαλύπτει έτσι την παρουσία τους αμέσως, ενώ αν υπάρχουν μόνο υγιή κύτταρα, το υγρό παίρνει μπλε χρώμα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για καρκίνους που δίνουν ελάχιστα προειδοποιητικά σημάδια, προτού οι όγκοι εξαπλωθούν, η εν λόγω διαγνωστική εξέταση μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρια». Ταυτόχρονα, μπορεί να καταστήσει σε πολλές περιπτώσεις περιττές τις διερευνητικές βιοψίες.

 

 

Virus.com.gr

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here