Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream σταμάτησαν νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, το τρέχον επίπεδο αποθήκευσης αερίου έφθασε ήδη το 79,94%, ποσοστό που οριακά υπολείπεται του στόχου του 80% έως την 1η Οκτωβρίου.

Με ποσοστό 83,26%, η Γερμανία είναι ήδη σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 85% για τις αποθήκες φυσικού αερίου έως την 1η Οκτωβρίου, αλλά προειδοποίησε ότι η επίτευξη του 95% έως την 1η Νοεμβρίου θα είναι δύσκολη, εκτός εάν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά μειώσουν δραστικά την κατανάλωση.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι η βασική τους υπόθεση ήταν ότι αυτή η διακοπή του Nord Stream δεν θα παραταθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό “είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη”, με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και έχουν κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως «όπλο». Η Μόσχα από τη μεριά της αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Σε αντίθεση με τη δεκαήμερη συντήρηση του Nord Stream 1 τον περασμένο μήνα, οι τωρινές εργασίες συντήρησης ανακοινώθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και πραγματοποιούνται από την Gazprom και όχι από την Nord Stream AG, με επίκεντρο την τελευταία τουρμπίνα που λειτουργεί στον σταθμό.

Η Μόσχα, η οποία μείωσε την τροφοδοσία μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της δυναμικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, λέει ότι ευθύνονται οι κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν την επιστροφή και εγκατάσταση εξοπλισμού.

Η Gazprom υποστήριξε από τη μεριά της ότι η τελευταία διακοπή λειτουργίας είναι απαραίτητη για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στον μοναδικό εναπομείναντα συμπιεστή του αγωγού.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει επίσης διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας και έχει μειώσει τις ροές μέσω άλλων αγωγών από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γαλλική Engie, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας στο Παρίσι σχετικά με μια ξεχωριστή διαμάχη για τις πληρωμές, αλλά πρόσθεσε ότι η Γαλλία έχει προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here