Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Έντονη κινητικότητα με εξαγορές και συγχωνεύσεις στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο (και δη με επίκεντρο την αγορά των Βερμούδων) προεξοφλεί η Fitch, στον απόηχο της εξαγοράς της Validus Holdings από την AIG έναντι 5,6 δισ. δολ. και εν μέσω έντονης φημολογίας για “γάμο” μεταξύ  Allianz και XL Group, αλλά και για εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου της Swiss Re από τη Softbank.

Οπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, “ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ανταγωνιστικής πίεσης, οι παρενέργειες της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ και οι ζημίες-ρεκόρ από φυσικές καταστροφές του 2017 θα λειτουργήσουν σαν καταλύτες για νέα deals… Το αυξημένο μέγεθος και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων που προκύπτει απο τις συγχωνεύσεις θα μπορούσε να αυξήσει τις αντοχές των εταιρειών απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς, όπως είναι ο οξύς τιμολογιακός ανταγωνισμός και οι χαμηλές επενδυτικές αποδόσεις. Παρά ταύτα οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτέλεση της συναλλαγής και την ενοποίηση των εταιρειών που συγχωνεύονται θα μπορούσαν να καταφέρουν πλήγμα στην κερδοφορία”.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πλέον πρόσφατα deals (πραγματικά και φημολογούμενα) αφορούσαν πολυεθνικούς ομίλους που εξαγόραζαν εταιρείες στη Βερμούδα ή στο Λονδίνο, επιδιώκοντας ανάπτυξη εκτός των αγορών της έδρας τους. Η εξαγορά της Validus από την AIG αποτελεί κλασικό παράδειγμα, με την  ΑΙG να αποκτά πρόσβαση σε μια αντασφαλιστική πλατφόρμα στις Βερμούδες και σε μια ασφαλιστική πλατφόρμα στο Λονδίνο (σ.σ. μέσω της αγοράς των Lloyd’s).

“Η πώληση αρκετών μικρότερων (αντ)ασφαλιστικών εταιριών τα τελευταία χρόνια ήρθε ως απάντηση στις πολύ ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς που λειτούργησαν ανασταλτικά για την κερδοφόρο αξιοποίηση των κεφαλαίων. Παράλληλα, η αύξηση των εναλλακτικών κεφαλαίων περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών την περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου, με την αγορά των insurance-linked χρεογράφων να φθάνει σε μέγεθος-ρεκόρ…Οι μεγάλες ζημίες από φυσικές καταστροφές του 2017 ανέδειξαν την αποδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών του αντασφαλιστικού κλάδου”, υποστηρίζει η Fitch. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρεί “αρνητικές” τις προοπτικές για τον κλάδο., Προσθέτει μάλιστα ότι  η πρόσφατα εφαρμοσθείσα φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ περιόρισε το φορολογικό πλεονέκτημα που είχαν οι αντασφαλιστικές από τις Βερμούδες και αλλού σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ. “Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τις εταιρείες να μετακινήσουν περισσότερες δραστηριότητες στις ΗΠΑ ή να διερύνουν το γεωγραφικό τους αποτύπωμα και την ανταγωνιστική τους θέση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων…”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here