Την Ουκρανία υποδεικνύει η ρωσική εταιρία Transneft ότι ευθύνεται για την αναστολή στις ροές ρωσικού πετρελαίου στη νότια Ευρώπη από τις 4 Αυγούστου. Οι δυτικές κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μην εισπράξει τα τέλη διαμετακόμισης από τη Μόσχα, δήλωσε η Transneft που έχει τον έλεγχο του αγωγού.

Σύμφωνα με το Reuters, η Transneft που είναι η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια αγωγών στον κόσμο, ανέφερε ότι πραγματοποίησε πληρωμές για τη διαμετακόμιση πετρελαίου Αυγούστου στην εταιρεία Ukrtransnafta της Ουκρανίας στις 22 Ιουλίου, αλλά τα χρήματα εστάλησαν πίσω στις 28 Ιουλίου, καθώς η πληρωμή δεν ολοκληρώθηκε.

Η Gazprombank, η οποία διαχειρίστηκε την πληρωμή, είπε ότι τα χρήματα επιστράφηκαν λόγω των περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Transneft.

Η Ρωσία συνήθως προμηθεύει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η ουγγρική MOL και Unipetrol, που ελέγχονται από την PKN Orlen, είναι οι κύριοι αγοραστές πετρελαίου μέσω της διαδρομής, ενώ οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Tatneft είναι οι κύριοι προμηθευτές πετρελαίου.

Η MOL, η PKN Orlen και η Ukrtransnafta δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει τις ροές αγωγών φυσικού αερίου σε πολλά μέλη της ΕΕ, επικαλούμενη προβλήματα με τη συντήρηση του στροβίλου στον αγωγό Nord Stream 1 καθώς και κυρώσεις κατά ορισμένων αγοραστών που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως «μη φιλικές».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here