Η Onex του Πάνου Ξενοκώστα και η Pyletech Shipyards του Θεόφιλου Πριόβολου είναι οι δύο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά για την εξαγορά της περιουσίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), δηλαδή το ενεργητικό της εταιρείας, χωρίς υποχρεώσεις και εργαζομένους.
Η Onex ελέγχει ήδη τα Ναυπηγεία Σύρου και προετοιμάζει τη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με στόχο μαζί με τον Σκαραμαγκά να δημιουργήσει ένα ναυπηγικό κόμβο στην Ελλάδα.
Η Pyletech Shipyards, του ομίλου North Star, παρουσίασε αμέσως ένα αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με αιχμή τις νέες τεχνολογίες μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος που θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.
Η Polytech Shipyards διευκρίνησε τα εξής:
- Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.
- Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
- Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960).
- Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ).
- Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο.
- Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.
- Με την πώληση, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, το οποίο της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012, τα εν λόγω πρόστιμα αθροιστικά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ…
Δεσμεύεται για επένδυση 700 εκατ. ευρώ
Σε παράλληλη ανακοίνωση της, η Pyletech δεσμεύτηκε για συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ και για δημιουργία περισσότερων από 1.600 άμεσων και 6.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.
- Σήμερα, αποδεικνύουμε στην πράξη την εμπιστοσύνη μας στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε δε ότι κατέθεσε «μια δίκαιη και επωφελή για την απασχόληση και την εθνική οικονομία πρόταση», η οποία βασίστηκε κυρίως στα εξής κριτήρια:
- στην αντικειμενική εκτίμηση της αξίας των χώρων, με βάση και τις προηγούμενες πραγματικές πωλήσεις εκτάσεων του ναυπηγείου, που έγιναν από τον εκκαθαριστή
- στην κατάσταση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων, που στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευής των δεκαετιών του ‘60 και ‘70 και παραμένουν ασυντήρητες τα τελευταία 8-10 χρόνια.
- στη συγκριτική ανάλυση της αποτίμησης ανάλογων ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η προσφορά ήταν μειωμένη κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί από τον νέο ιδιοκτήτη εντός ενός μήνα και αφορά τα μη καταβληθέντα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων ακινήτων και εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και την απόκτηση της άδειας πυρασφάλειας.