Στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος και προσωπικά του προέδρου των ΗΠΑ φέρονται να βρίσκονται τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και η στρατηγική τους θέση, ως “απάντηση” των Αμερικανών στην προσπάθεια αύξησης της κινεζικής γεωπολιτικής επιρροής.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα ναυπηγεία «έχουν έναν νέο μνηστήρα που τα αξιολογεί για ενδεχόμενη επένδυση: την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Κατά το δημοσίευμα, υπό την “ομπρέλα” της αμερικανικής κυβέρνησης, η International Development Finance Corporation συζητά το ενδεχόμενο επένδυσης στα ναυπηγεία, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης έναντι της κινεζικής κυριαρχίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Ειδικότερα, από πολύ νωρίς ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt διαπίστωσε πως η DFC θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη χώρα, ειδικά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Έλληνες αξιωματούχοι δήλωναν ότι οι Κινέζοι επενδυτές ενδεχομένως να στρέψουν την προσοχή στα ναυπηγεία, όμως η χώρα θα προτιμούσε έναν Αμερικανό επενδυτή.
«Είναι σημαντικό για εμάς να είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να τα δώσουμε όλα στην Κίνα».
Η ΟΝΕΧ και τα ναυπηγεία
Το 2019, αφού κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο για την ένταξη της Ελλάδας στην αρμοδιότητα της IFC ο Πάιατ, επικοινώνησε με τον τότε CEO της Adam Boehler, με Ελληνες αξιωματούχους και με την ελληνοαμερικανική εταιρεία Onex, υποψήφιο επενδυτή για την εξαγορά των ναυπηγείων.
Ο επικεφαλής της Onex, Πάνος Ξενοκώστας, είχε ζητήσει την αμερικανική βοήθεια, εξηγώντας πως οι κρατικές επιδοτήσεις τις κινεζικές εταιρείες, τις καθιστούν εξαιρετικά ανταγωνιστικές. «Η χρηματοδότηση των κινεζικών εταιρειών στον τομέα των ναυπηγείων είναι τεράστια», είχε δηλώσεις σε συνέντευξή του.
Η Onex πέρυσι υπέγραψε προσωρινή συμφωνία με του μετόχους των ναυπηγείων, για την εξαγορά και τον εκσυγχρονισμό τους. Η συμφωνία αφορά τη διάθεση άνω των 300 εκατ. δολαρίων σε μία 10ετία για επενδύσεις και για τα χρέη της. «Η συμφωνία εξετάζεται από ελληνικό δικαστήριο, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει το Φθινόπωρο», σύμφωνα με την εφημερίδα.
Σε δηλώσεις του πρώην αξιωματούχος της DFC, ανέφερε πως η αμερικανική εταιρεία έθεσε στο τραπέζι τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλοι αξιωματούχοι της υποστήριξαν ότι το project δεν είναι σίγουρο πως θα υλοποιηθεί λόγω ανησυχιών για την οικονομική βιωσιμότητά του.