• “Με το όνομα Mytilineos η εταιρεία έφτασε μέχρι εδώ. Είναι το τρίτο μου παιδί. Από σήμερα ξεκινά μια νέα προσπάθεια με την METLEN”

εξήγησε συγκινημένος στους μετόχους του Ομίλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Η Mytilineos γεννήθηκε το 1908 και μπήκε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1995 με κεφαλαιοποίηση 8 εκατομμυρίων δραχμών. Έφτασε το 1,5 δισ ευρώ πριν το μετασχηματισμό της σε Mytilineos Energy & Metals το 2018 και  σήμερα βρίσκεται στα 5 δισ ευρώ.

  • “Θα  πατήσουμε σε νέες κορυφές που δεν έχει πατήσει ποτέ ελληνική εταιρεία και η αλλαγή του ονόματός μας δείχνει την αποφασιστικότητα και την προσήλωσή μας. Είναι μια θυσία που την κάνουμε και αφού κάναμε αυτό και τίποτα δεν μας σταματάει”,

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι περίπλοκες διαδικασίες εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και είναι πολύ πιθανό του χρόνου η Γενική Συνέλευση των μετόχων να πραγματοποιηθεί αλλού.

Σε ότι αφορά πιθανό ενδιαφέρον για την Helleniq Energy είπε ότι αναφέρονται ποσοστά κατοχής μετοχών του ιδίου και της Mytilineos που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Η εταιρεία και εγώ έχω μετοχές σε ποσοστά που δεν είναι ανακοινώσιμα.

 

  • Η Helleniq Energy έχει δυο μεγάλους μετόχους εκ των οποίων κανένα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement.
  • Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του δημοσίου.
  • Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση το πράγμα πάει αλλού.
  • Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στην οποία εμείς έχουμε παρουσία καιρό.

Αναφορικά με την ΜΕΤΚΑ (κατασκευαστικό σκέλος) εκτίμησε ότι θα μπορέσει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο με ένα πολύ δυνατό ισολογισμό.

H METLEN θα προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο αναζητά και εναλλακτικό τρόπο για να προχωρήσει στην παραγωγή με μείωση του κόστους.

  • Την επένδυση αυτή την προχωράμε, το αν θα μας συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας τα κρίσιμες πρώτες ύλες, θα αποδείξει αν αυτή την επένδυση των 300 εκ. ευρώ, έπρεπε να την κάνουμε στην Ελλάδα ή έπρεπε να την κάνουμε στην Αμερική.

Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας, σημείωσε ότι ενδεχομένως θα έρθει μια μεγάλη εξαγορά που θα αλλάξει πίστα στα μεγέθη της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί.

  •  “αν δε μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε και φέτος μια πολύ καλή πορεία η οποία θα αρχίσει να τσιμεντώνει στη συνείδηση της αγοράς και των ανθρώπων,  ότι η Mytilineos θα κυμαίνεται σε λειτουργικά κέρδη 1-1,2 δισ. με κέρδη άνω των 600 εκ. Το 2024 θα είμαστε στα 700 εκ.”.
  • “Αυτά θα είναι τα νούμερά μας, μέχρι να αποδώσουν οι επενδύσεις μας ή κάνουμε μια πολύ μεγάλη εξαγορά οπότε θα αλλάξουμε πάλι πίστα”.

 

Μέχρι σήμερα σημείωσε, η ανάπτυξή μας είναι οργανική, και θύμισε ότι η τελευταία φορά που έκανε αυξήσεις κεφαλαίου ήταν το 2000 όταν αξιοποίησε τη χρηματιστηριακή συγκυρία για να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί.

Θύμισε ότι το 2021 είχε πει ότι θα υπερδιπλασιάσει σε ένα χρόνο την κερδοφορία μας.

  • “Πήγαμε από 350 εκ. σε πάνω από 800 εκ. Μετά είχα πει ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουμε το 1 δισ. EBITDA  και πάνω από 600 εκ. τα καθαρά κέρδη και εκεί πήγαμε”.

 

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1,55 ευρώ ανά μετοχή (1,5 ευρώ αρχικό μέρισμα με επιπλέον 5 λεπτά περίπου μετά την προσαρμογή μετά την προσθήκη του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές).

Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 2/7/2024 ενώ δικαιούχοι θα είναι οι μέτοχοι στις 27/6/2024…

Επίσης, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του 2023 και η συνολική διαχείριση της εταιρείας του 2023 και η εισήγηση της διοίκησης για ανάθεση στην PriceWaterhouseCoopers τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της τρέχουσας χρήσης.

Επίσης, εγκρίθηκε να  διανεμηθούν στα στελέχη της εταιρείας 37.287 ίδιες μετοχές.

Και αποφασίστηκε η δημιουργία λογαριασμού ειδικού αποθεματικού ως 40 εκ. ευρώ, από φορολογημένα κέρδη για την κάλυψη της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας σε αναπτυξιακούς νόμους και προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων.