Έτοιμα τα πρώτα φωτοβολταϊκά της Mytilineos  στην Αυστραλία όπου μάλιστα υπάρχει ήδη συμφωνία για πώληση PPA απευθείας στη μεγάλη εμπορική αλυσίδα Coles και η εταιρία έκλεισε τη χρηματοδότηση για τα project στη μακρινή ήπειρο, με τις ANZ, Societe Generale και Westpac. Η χρηματοδότηση είναι διαρθρωμένη με τέτοιο τρόπο που παρέχεται με την ολοκλήρωση του έργου.

Ειδικότερα, η MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης για τα φωτοβολταϊκά έργα Corowa, Junee και Wagga στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ANZ, Societe Generale και Westpac.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο των 120 MWp (40 MWp το κάθε έργο) εξαγοράστηκε το 2019 στο πλαίσιο της στρατηγικής εισόδου της MYTILINEOS στην αγορά της Αυστραλίας, μίας από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς, όπου η πρόσβαση σε «καθαρή» ενέργεια είναι ακόμα ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρείες. Τα έργα θα παράγουν 220 GWh ετησίως, τροφοδοτώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 180,000 τόνους το χρόνο.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας και των Πιστοποιητικών Παραγωγής Μεγάλης Κλίμακας (LGC) από τα τρία έργα πωλείται στο πλαίσιο δεκαετούς «Πράσινης» Συμφωνίας Αγοράς Ενέργειας (PPA) απευθείας στην Coles, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου τροφίμων της Αυστραλίας με περισσότερα από 2.400 καταστήματα.

Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που επέβαλε η πανδημία covid – 19, η κατασκευή των έργων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021, αποδεικνύοντας την ικανότητα της εταιρείας να φέρνει σε πέρας απαιτητικά projects.

Η χρηματοδότηση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την χρηματοδότηση κάθε έργου κατά την αντίστοιχη Ημερομηνία Έναρξης Εμπορικής Λειτουργίας και περιλαμβάνει καθορισμένης διάρκειας δάνεια 95 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων και 9 εκατ. αντίστοιχα για το έργο και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Είναι η πρώτη χρηματοδότηση έργων της MYTILINEOS στην Αυστραλία και για τη πρώτη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), δήλωσε:

«Η Αυστραλία αποτελεί βασική αγορά για την παγκόσμια αναπτυξιακή στρατηγική της MYTILINEOS στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία εκτείνεται σε όλες τις περιοχές της ΑσίαςΕιρηνικού, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε χαρούμενοι για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται στην εταιρεία και στο όραμά μας στην περιοχή και προσδοκούμε σε περισσότερες επιτυχημένες χρηματοδοτήσεις».

Τα υπόλοιπα έργα του χαρτοφυλακίου της Αυστραλίας είναι σε στάδιο ωρίμανσης και θα είναι έτοιμα προς κατασκευή κατά τη διάρκεια του 2022, εδραιώνοντας περαιτέρω την εταιρία MYTILINEOS στην ευρύτερη αγορά της Αυστραλίας και της περιοχής του Ειρηνικού. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here